Sport/Schaatsen
482062022
Schaatsen

Brons voor Carlijn Achtereekte

Irene Schouten flitst naar goud op 5000 meter

Irene Schouten heeft tijdens de WK afstanden een gouden medaille veroverd op de 5000 meter. De 28-jarige schaatsster uit Andijk flitste in de openingsrit naar 6.48,53.

Aan die tijd kwam in het vervolg niemand meer aan toe. Vooral de slotrondes van Schouten waren fabuleus. Meerdere concurrentes zaten tot een ronde of vijf à zes ruim onder haar tijd, maar beten zich stuk op het scherpe slot van de Nederlandse lange afstandsspecialiste. Nooit eerder veroverde een Nederlandse schaatsster goud op de langste afstand bij de vrouwen.

Schouten produceerde een persoonlijk record en zat maar een seconde boven het baanrecord van Esmee Visser. Visser, olympisch kampioene op de 5000 meter, was er deze keer niet bij. Vorig jaar was zij de beste Nederlandse, met het brons.

Fraai brons Achtereekte

Ook Carlijn Achtereekte kwam niet aan de tijd van Schouten, maar pakte deze keer wel het brons. Al viel haar 6.52,22 zeker niet tegen. Hiermee pakte ze het brons. Natalia Voronina pakte het zilver, met 6.50,99. Tienvoudig wereldkampioene, Martina Sablikova (6.57,67), miste een medaille. De Tsjechische werd slechts vijfde.

Schouten levert een messcherpe rit af.

Schouten levert een messcherpe rit af.

Schouten pakte eerder deze kampioenschappen ook al het goud met de achtervolgingsploeg. Dat deed ze aan de zijde van Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Die twee Nederlandse schaatsster vielen eerder op zondag naast het podium op de 1500 meter.

’Nu meteen het natuurijs op’

Op de vraag wat ze als eerste zou gaan doen na afloop van haar geweldige WK afstanden in Heerenveen, hoefde Irene Schouten niet lang na te denken. „Ik ga meteen de schaatsbubbel uit en met mijn vriend het natuurijs op”, sprak de 28-jarige prijzenpakker van Team Zaanlander stralend bij de NOS.

Schouten ging op de 5 kilometer rustig van start. „Ik kwam er aanvankelijk niet lekker in. Ik voelde dat ik macht over had, maar wilde niet gaan smijten met mijn krachten. Ik wilde goed en technisch blijven rijden en mede dankzij goede coaching is me dat gelukt. Het was achteraf een bizarre race”, doelde Schouten op haar rondjes van 33 seconden in de beginfase en van 31 seconden in de eindfase.

Een dag eerder was Schouten in Thialf nog in een slecht humeur na haar derde plek op de massastart, haar specialiteit. Door een communicatiefout met de technische staf, onder leiding van Jillert Anema, kon de tweevoudig wereldkampioene op dit onderdeel haar gevreesde eindsprint niet op het juiste moment plaatsen. Mede daardoor ging het WK-goud verrassend naar ploeggenote Marijke Groenewoud.

„Ik was boos en teleurgesteld”, blikte Schouten terug. „Maar ik heb de knop snel kunnen omzetten. Ik wilde iedereen even wat laten zien op de 5000 meter en dat is me gelukt. Daar ben ik onwijs blij mee.”