Sport/Voetbal
482133917
Voetbal

Ronald Koeman én Jordi Cruijff bij FC Barcelona volgend seizoen

Ronald Koeman

Ronald Koeman

AMSTERDAM - Ronald Koeman (58) had als speler een geweldige samenwerking met Johan Cruijff bij Barcelona, komend seizoen kan hij die als trainer krijgen met Jordi Cruijff (47). De zoon van de legendarische nummer veertien wordt technisch adviseur van de Catalaanse topclub.

Ronald Koeman

Ronald Koeman

Cruijff wordt niet gekoppeld aan Koeman, maar gaat de club op technisch vlak op vele gebieden ondersteunen. Voor Koeman is de komst van de man, die zich vrij moest maken bij het Chinese FC Shenzen, niet verkeerd.

In het afgelopen seizoen heeft hij veel dingen alleen moeten oplossen. De president die hem aanstelde, Josep Bartomeu, werd weggestuurd en tijdens de verkiezingsstrijd voor de nieuwe president was de club een tijd volledig onbestuurbaar.

FC Barcelona zal zo goed als zeker in de komende uren meer details bekend maken en ook bevestigen dat Koeman gewoon hoofdtrainer blijft. Daar heeft de Nederlandse coach ook steeds op gerekend. De uitlatingen van president Joan Laporta veroorzaakten de afgelopen weken veel onrust en zorgden voor tal van speculaties in vooral de Spaanse media, maar Koeman is heilig blijven geloven in zijn positie als hoofdcoach en heeft er ook een groot vertrouwen in dat hij met de juiste middelen Barcelona komend seizoen nog succesvoller kan maken.

Jordi Cruijff

Jordi Cruijff

Dit jaar greep hij op het laatste moment mis in de strijd om de landstitel, maar won hij wel de Spaanse beker. Ook is hij erin geslaagd Lionel Messi weer veel spelplezier te bezorgen en droeg hij bij aan de ontwikkeling van jonge talenten.

Jordi Cruijff is de laatste jaren vooral actief als technisch directeur. Die rol vervulde hij lange tijd (van 2012 tot en met 2018) bij Maccabi Tel Aviv. In 2018 stapte hij over naar het Chinese Chongqing Lifan. Na één seizoen vertrok de Cruijff-telg naar de nationale bond van Ecuador. In 2020 keerde hij weer terug naar China, maar nu bij FC Shenzen dus.

Mooi detail: Koeman speelde richting het einde van zijn FC Barcelona-carrière (1994/1995) nog een seizoen samen met Jordi, voordat hij vertrok naar Feyenoord. In datzelfde seizoen werd de toen twintigjarige Jordi overgeheveld van FC Barcelona B naar de a-selectie van de Catalanen.