Nieuws/Sport
489232398
Sport

’Japanse regering wil géén buitenlandse fans bij Olympische Spelen’

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Nog deze maand volgt er in Tokio een besluit over het al dan niet toelaten van buitenlandse toeschouwers tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Dat zei Seiko Hashimoto, voorzitter van het lokale organisatiecomité, woensdag na een onlinevergadering met alle betrokkenen.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Eerder had de krant Mainichi geschreven dat de Japanse regering niet wil toestaan dat buitenlandse sportliefhebbers komende zomer Tokio bezoeken. De regering zou daarmee volgens anonieme bronnen de onrust willen wegnemen onder de bevolking, die vreest voor een verdere verspreiding van het coronavirus.

Volgens Hashimoto wordt deze maand beslist over de komst van 'overzeese' fans, terwijl in april een besluit volgt over het aantal toeschouwers dat in de stadions wordt toegelaten. Veiligheid van de Japanse burgers heeft prioriteit, zei de onlangs aangestelde voorzitter, een zevenvoudig olympiër. Hashimoto weet het liefst voor 25 maart wat de mogelijkheden zijn. Op die dag begint de eerder uitgestelde estafette met de olympische vlam. "We moeten heel goed nadenken over de mutanten van het virus. Er blijft angst heersen onder de bevolking en zo lang die er is moeten we hard werken aan de veiligheid", aldus Hashimoto. "Zowel fans uit andere landen als die in Japan willen de Spelen van dichtbij meemaken, maar dat kan alleen als de veiligheid is gegarandeerd."

De Olympische Spelen werden vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld. Enquêtes hebben uitgewezen dat een groot deel van de Japanse bevolking gezien de huidige onzekere stand van zaken rond corona een voorstander is van nieuw uitstel of zelfs afstel. "Onder de huidige omstandigheden kunnen wij hoe dan ook geen toeschouwers uit het buitenland accepteren", zo citeert de krant een bron.

"De veiligheid staat voorop", zei Tokio's gouverneur Yoriko Koike woensdag. IOC-voorzitter Thomas Bach noemde de maatregelen tegen het coronavirus "de sleutel tot het succes" van de Spelen in Tokio.