Sport/Autosport
4921981
Autosport

Waarom zouden we naar een 22-jarige zoals Max moeten luisteren?

Ferrari geeft Verstappen trap na

Louis Camilleri (L) / Max Verstappen (R)

Louis Camilleri (L) / Max Verstappen (R)

MARANELLO - Max Verstappen hoeft momenteel - voor zover hij dat al doet - niet te dromen over een stoeltje bij Ferrari, zoveel is duidelijk. Louis Camilleri, bestuursvoorzitter van het Italiaanse team, stond tijdens het jaarlijkse kerstdiner van Ferrari kort de pers te woord en spaarde zijn kritiek op de coureur van Red Bull niet. „Waarom zouden we luisteren naar wat een 22-jarige zegt?!”, vertelde hij aan de Italiaanse pers.

Louis Camilleri (L) / Max Verstappen (R)

Louis Camilleri (L) / Max Verstappen (R)

Met zijn kritiek verwijst Camilleri naar de uitspraken die Verstappen deed tijdens het GP-weekeind in de Verenigde Staten afgelopen maand. Tijdens dat race-weekeinde kwam Ferrari minder goed voor de dag dan in de voorgaande races, net op een moment waarop de Internationale Automobielfederatie (FIA) de regels rond brandstoftoevoer verduidelijkt had op vraag van Verstappens team Red Bull. Ferrari werd - en wordt - er immers van verdacht met die brandstoftoevoer te knoeien en zo meer vermogen uit de motor te halen.

"Wij zijn Ferrari, dus waarom zouden we naar een 22-jarige zoals Max moeten luisteren?"

Voor Verstappen was de conclusie duidelijk nadat Ferrari geen rol van betekenis speelde in die race. „Dat gebeurt natuurlijk als je stopt met valsspelen”, vertelde hij voor de camera’s van Ziggo Sport. Een opvallende en gewaagde uitspraak. Tot op heden is immers nooit bevestigd dat Ferrari tijdens het voorbije seizoen de regels overtreden heeft. Bij Ferrari kon men die aantijgingen totaal niet waarderen. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel noemde de uitlatingen van Verstappen „onprofessioneel en onvolwassen”, terwijl Vettels teamgenoot Charles Leclerc duidelijk stelde dat „Verstappen geen idee heeft waar hij over spreekt.”

’Niet hopen op zitje’

Het management van Ferrari onthield zich van commentaar over Verstappen, maar daar kwam eerder deze week een einde aan tijdens het kerstdiner in Maranello. „Het stoort me enorm dat een coureur dergelijke uitspraken doet, maar het heeft volgens mij ook weinig zin om daar verder op in te gaan”, vertelde teambaas Mattia Binotto. „Uiteindelijk moet je het op het asfalt laten zien en dat hebben we gedaan, want we hebben ons dit jaar sterker verbeterd dan andere teams.”

"Een rijder die ons beschuldigt van valsspelen, moet niet hopen op een zitje bij ons"

Waar Binotto zich nog rustig hield, was Camilleri bijzonder kritisch over Verstappen toen hem gevraagd werd of Ferrari eraan denkt om de Nederlander in dienst te nemen. „Een rijder die ons beschuldigt van valsspelen, moet niet hopen op een zitje bij ons”, luidde het duidelijk. „Zijn beschuldigingen hebben voor allerlei problemen gezorgd in ons team. Mattia vertelde me dat er achteraf plotseling overal FIA-inspecteurs opdoken. Bovendien brengen dat soort aantijgingen je nooit erg ver. Wij zijn Ferrari, dus waarom zouden we naar een 22-jarige zoals Max moeten luisteren? Soms is spreken zilver, maar zwijgen is soms goud.”

Red Bull

Of Verstappen überhaupt interesse zou hebben om bij Ferrari te rijden, valt nog te bezien. Charles Leclerc ligt nog langer dan een jaar vast bij de Scuderia en Verstappen zal ook hoog op het verlanglijstje van Mercedes-teambaas Toto Wolff staan. In een eerder gesprek met De Telegraaf gaf de Limburger aan het liefst bij Red Bull te blijven, mits er gewonnen wordt...

„Ik wil niet veranderen van team en winnen met Red Bull. Maar ik zeg dit nu, we zullen zien wat de toekomst brengt. Nu weet iedereen dat we er aan het begin van 2020 moeten staan. Dat moét, als je om de wereldtitel mee wil doen. Daar heb ik ook veel vertrouwen in.”