Sport/Wielrennen
499256722
Wielrennen

Mathieu van der Poel met overmacht geklopt door Thomas Pidcock

Mathieu van der Poel moet genoegen nemen met het zilver.

Mathieu van der Poel moet genoegen nemen met het zilver.

NOVE MESTO - De Britse wielrenner Thomas Pidcock heeft met overmacht de wereldbekerwedstrijd mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto gewonnen. De Brit bracht Mathieu van der Poel een nederlaag toe, hij was 1 minuut sneller dan de Nederlander en de Zwitser Mathias Flückiger.

Mathieu van der Poel moet genoegen nemen met het zilver.

Mathieu van der Poel moet genoegen nemen met het zilver.

Van der Poel had Pidcock afgelopen vrijdag nog in een sprintje verslagen in de shortrace. In de wereldbekerwedstrijd namen de Nederlander en de Brit al snel afstand van de rest van het veld. De Zwitser Nino Schurter probeerde in de eerste ronde nog even aan te haken bij Van der Poel, maar viel daarna terug. In de derde ronde versnelde Pidcock en liet Van der Poel achter.

De Brit pakte aan het einde van de ronde een voorsprong van een halve minuut en had een ronde later meer dan een minuut marge. Ongenaakbaar reed hij naar zijn eerste wereldbekerzege. Van der Poel reed in de slotronde nog weg bij Flückiger en finishte op precies een minuut als tweede.

Milan Vader kwam als veertiende binnen. De Nederlands kampioen moest bijna vijf minuten toegeven op Pidcock. Wereldkampioen Jordan Sarrou werd vijfde op ruim twee minuten, Europees kampioen Schurter zevende op 3 minuten.

In de wereldbekerstand is Van der Poel de nieuwe leider met 570 punten voor Pidcock, maar hij zal niet deelnemen aan de volgende twee wereldbekerwedstrijden. „Ik ben tevreden en blij dat ik tweede ben geworden”, zei Van der Poel. „Ik had alleen geen antwoord op de versnelling van Tom”, zei hij over zijn Britse rivaal. „Het is niet dat ik instortte, maar hij versnelde en ik kon niet mee. Hij is ook heel lichtgewicht op deze hellingen.”

Pidcock was blij met zijn eerste zege. „Om eerlijk te zeggen ben ik ook geboren om te mountainbiken”, zei de 21-jarige Brit. „Het klink misschien gek, maar dat is wat ik van jongs af aan het meest heb gedaan en waar ik het meeste plezier in heb gehad. En nu een wereldbekerbekerwedstrijd winnen in mijn tweede poging, of eigenlijk mijn eerste in een gelijk startveld, is best wel ongelofelijk.” Pidcock eindigde vorige week in het Duitse Albstadt als vijfde, maar toen moest hij van ver naar achteren starten. „Ik neem nu een pauze en ga dan opbouwen naar de Olympische Spelen. Ik heb laten zien wat ik daar zou kunnen doen.”