Sport/Voetbal
499914235
Voetbal

Financieel pakket is combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen

KNVB, ING en internationals stoppen 11 miljoen euro in noodfonds

Het Nederlands elftal zet zich in voor het Nederlandse voetbal.

Het Nederlands elftal zet zich in voor het Nederlandse voetbal.

KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs.

Het Nederlands elftal zet zich in voor het Nederlandse voetbal.

Het Nederlands elftal zet zich in voor het Nederlandse voetbal.

Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer ’fiftyfifty’.

De internationals van het Nederlands elftal, de Oranje Leeuwinnen en Jong Oranje doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo’n 1,2 miljoen leden hebben.

Net als ING, de KNVB en de Oranje Leeuwinnen, dragen ook de internationals van het Nederlands elftal bij aan het pakket.

Net als ING, de KNVB en de Oranje Leeuwinnen, dragen ook de internationals van het Nederlands elftal bij aan het pakket.

Ook profclubs

De nationale bond gaat ook de profclubs op diverse manieren financieel ondersteunen. Zo worden bepaalde bijdrages die later in het jaar overgemaakt zouden worden versneld beschikbaar gesteld. Bij clubs die een lening hebben lopen bij de bond wordt de aflossing daarvan met een half jaar opgeschort.

De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

ECV en CED

De twee koepelorganisaties, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie, krijgen een rol bij de verdeling van de financiële middelen die de KNVB ter beschikking heeft gesteld. De ECV en CED bepalen mede waar de steun het beste terecht kan komen.

Sari van Veenendaal spreekt de Oranje Leeuwinnen voor de gebruikelijke yell toe.

Sari van Veenendaal spreekt de Oranje Leeuwinnen voor de gebruikelijke yell toe.

„Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaaldvoetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen”, meldt de bond. „Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaaldvoetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig.”

De voetbalclubs uit de Eerste Divisie zijn blij met het pakket aan steunmaatregelen dat de KNVB maandag presenteerde. „Hier helpt het voetbal het voetbal”, zegt directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). „Een fantastisch en positief gebaar in een onzekere tijd, ook voor het voetbal. Daar ben ik dus absoluut blij mee.”

Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV (ECV), wil nog niet reageren. „Eerst moet de regeling duidelijk zijn”, aldus Manders. De ECV werkt zelf aan een fonds dat is bedoeld om clubs te helpen die op korte termijn liquiditeitsproblemen krijgen.

Amateurvoetbal

De internationals van de nationale ploegen hebben aangegeven ook allemaal graag een steentje te willen bijdragen aan het amateurvoetbal in Nederland. „De plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen”, aldus de bond.

De KNVB gaat de donaties voor het amateurvoetbal evenredig verdelen over de ongeveer 3000 clubs. Er komt een verdeelsleutel, die gebaseerd is op onder meer het aantal leden dat clubs hebben.

De voetbalbond neemt zelf ook diverse financiële maatregelen om de clubs uit het amateurvoetbal te helpen. Die maatregelen zijn specifiek per club, aldus de KNVB.

Teun Koopmeiners in actie namens Jong Oranje.

Teun Koopmeiners in actie namens Jong Oranje.

ING

ING sponsort al jarenlang ruim vijfhonderd amateurverenigingen in Nederland. De bank, ook sponsor van de KNVB en hoofdsponsor van de nationale teams, doet bovenop die lopende bijdrages ook een extra bijdrage aan het financiële steunpakket waar alle amateurclubs van profiteren.

Overheid

De overheid besloot onlangs ook al om de Nederlandse sportclubs te helpen. Verenigingen en clubs kunnen bij het noodloket van het ministerie van Economische Zaken aankloppen voor een eenmalige uitkering van 4000 euro.

Dinsdag

De KNVB, ECV en CED praten alle clubs dinsdag bij over de scenario’s voor dit seizoen. Naar verwachting worden dan nog geen harde beslissingen genomen.

In de nieuwste Kick-off podcast gaat het uiteraard over het al dan niet stopzetten van de Eredivisie. Verder: het plan van de FIFA om de transfertermijn open te gooien. Luister ’m hier, hieronder of via je eigen podcast app.