Nieuws/Sport
505131026
Sport

Turnsters pakken olympisch ticket op WK

Eythora Thorsdottir

Eythora Thorsdottir

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162,663.

Eythora Thorsdottir

Eythora Thorsdottir

Daarmee eindigden ze in de kwalificaties als zesde. Om de Spelen te bereiken was een plaats bij de beste twaalf landen nodig. Als bonus mogen de Nederlandse vrouwen dinsdag ook nog terugkomen voor de teamfinale, waarin de beste acht landen om de wereldtitel strijden.

De hoogste score was voor het team van de Verenigde Staten met superster Simone Biles: 174,205. De viervoudig wereldkampioene op de meerkamp was ook individueel de beste: 59,432. Biles liet op vloer haar nieuwe element, de triple-double, zien. Ook haar afsprong op balk gaat de boeken in.

De Oranje-turnsters waren nota bene begonnen met tegenvallers op balk, waar Visser met de handen naar de balk moest en Lieke Wevers plat op het toestel belandde. Olympisch kampioene Sanne Wevers kwam met een score van 13,2 ook niet dicht bij de beoogde 13,9. Op een finaleplaats op haar toestel had ze ook niet gerekend na veel blessureleed, maar Wevers mopperde wel dat ze te zwaar was aangepakt door de jury.

Op vloer volgde herstel, met name dankzij Volleman die op 13,533 uitkwam, en Visser (13,366). Daar viel Thorsdottir tegen, maar op sprong volgde een perfecte score: 42,733, de hoogste van het team in deze olympische cyclus. Op brug liet Thorsdottir wat liggen, maar kwam Lieke Wevers als laatste tot een score van 13,9. Opeens stond Nederland vierde en bleek, omdat er nog maar acht landen in actie moesten komen, het ticket voor Tokio 2020 binnen.

Daarmee was het grote doel bereikt. De teamfinale wordt beschouwd als een bonus. Mogelijk mag Vera van Pol, zaterdag nog reserve, dan in actie komen. Naomi Visser plaatste zich als 21e (geschoond) voor de meerkampfinale van donderdag.

Lees hier het exclusieve verhaal met Sanne Wevers in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van zaterdag 5 oktober