Sport/Voetbal
505904020
Voetbal

Bom barst in Alkmaar - Pascal Jansen maakt seizoen af

AZ ontslaat trainer Arne Slot

Arne Slot

Arne Slot

ALKMAAR - Het komt als een donderslag bij heldere hemel. Maar Arne Slot (42) is niet langer de trainer van AZ. De jonge, talentvolle en door Feyenoord begeerde coach kreeg zaterdagochtend te horen dat hij is ontslagen. De spelers en staf zijn ingelicht.

Arne Slot

Arne Slot

Het ontslag van Slot houdt verband met de gesprekken die hij in het geheim al voerde met Feyenoord. Nadat de club uit Rotterdam via de officiële kanalen kenbaar maakte dat er na dit seizoen afscheid wordt genomen van Dick Advocaat, ontstond er een stortvloed aan geruchten en berichten dat technisch directeur Frank Arnesen zijn pijlen op de - toen nog - AZ-coach richtte. Die bleken te kloppen.

„We hebben naar aanleiding van de eerdere berichtgeving gesproken met Arne”, zegt technisch directeur Max Huiberts. „Als club hebben we ervoor gekozen om direct afscheid van elkaar te nemen. Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig is gefocust op AZ. We willen Arne bedanken voor de afgelopen 3,5 jaar, de successen die we met elkaar hebben behaald en wensen hem succes in zijn verdere loopbaan.”

Slot hier nog tijdens de training van AZ voorafgaand aan de Europa League wedstrijd tegen SSC Napoli.

Slot hier nog tijdens de training van AZ voorafgaand aan de Europa League wedstrijd tegen SSC Napoli.

Slot lijkt zichzelf donderdagavond rond het duel met Napoli in de voet te hebben geschoten. „Ik denk als wij zo goed spelen als we doen, dat bijna elke speler in de belangstelling staat van welke club dan ook. En als elke speler dan op dit soort vragen in zou gaan, zou ik het heel vervelend vinden. Het zou namelijk afleiden van hetgeen waar we mee bezig zijn, namelijk met AZ heel goed presteren. Dus laat de trainer daar nou het hele goede voorbeeld aan geven door op geen enkele wijze daarop in te gaan totdat er wel iets is om te melden. Maar zolang er niets is, zul je van ons niks horen... Eh, zul je van mij niks horen.”

Tekst loopt door onder de video.

Pascal Jansen (tweede van links)

Pascal Jansen (tweede van links)

Pascal Jansen

Slot arriveerde zaterdagmorgen nog in trainingspak op het trainingscomplex in Wijdewormer, waar AZ zich voorbereidt op de thuiswedstrijd van zondag tegen FC Groningen. Maar na een gesprek met technisch directeur Max Huiberts stapte de trainer, die alom wordt geroemd om zijn werkzaamheden bij AZ, in ’burgerkleding’ in zijn auto. De spelersgroep van AZ, dat nog volop in de race is voor Europese overwintering, wordt ingelicht door algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Assistent-trainer Pascal Jansen maakt het seizoen af als hoofdtrainer bij AZ. Hij zit zondagmiddag al op de bank als de Alkmaarders in eigen huis tegen FC Groningen spelen. Hij krijgt assistentie van Robert Franssen, die vanuit de jeugd doorschuift naar de A-selectie. Sinds de zomer van 2018 is de 47-jarige Jansen in dienst als assistent-trainer in Alkmaar.

In een nieuwe voetbalpodcast Kick-off vragen chef voetbal Valentijn Driessen en Ajax-volger Mike Verweij zich af of Feyenoord wel een stap omhoog is voor Slot, die ook op de lijst bij Ajax staat om Erik ten Hag op te volgen: