Sport/Autosport
507367840
Autosport

Dader overgedragen aan politie en gearresteerd, meldt organisatie

Max Verstappen richt zich tot fans na rookbom-incident: ’Doe het niet’

Een rookbom zorgde voor een rodevlagsituatie.

Een rookbom zorgde voor een rodevlagsituatie.

ZANDVOORT - De kwalificatiesessie voor de Grand Prix in Zandvoort is zaterdagmiddag enkele minuten stilgelegd, nadat er een oranje rookbom op de baan was gegooid. De dader werd snel opgespoord en van het circuitpark verwijderd, waarna hij werd overgedragen aan de politie, die hem arresteerde. Zondagaochtend is hij weer vrijgelaten. Hij blijft verdachte.

Een rookbom zorgde voor een rodevlagsituatie.

Een rookbom zorgde voor een rodevlagsituatie.

Buiten het circuit werd dit weekeinde al op borden aangegeven dat het verboden was om rookbommen mee te nemen, maar dat bleek dus niet afdoende. Tijdens de vergadering van de coureurs op vrijdagavond waren er ook een aantal rijders die hun zorgen uitspraken over de mogelijke rookgordijnen.

Q2, de tweede van drie sessies in de kwalificatie werd om 15.32 uur weer hervat, na een oponthoud van zes minuten. Max Verstappen snelde uiteindelijk voor het tweede jaar op een rij naar de pole. De Nederlander zei na afloop: ,,Rookbommen vasthouden kan nog, als het er niet te veel zijn. Maar er één op de baan gooien is gewoon dom. De persoon is snel verwijderd, begreep ik. Doe het gewoon niet, dit is voor niemand goed. Diegene wordt eruit gegooid, kan niets meer zien en voor de coureurs is het gevaarlijk.”

Ook de organisatie kwam later met een verklaring. „Fakkels: wij willen het niet! Alle coureurs, Formula One Management, de FIA en de organisatie van de Dutch Grand Prix tolereren geen enkele fakkel, zoals Max Verstappen ook aangaf in zijn interview na de kwalificatie. Het gebruik ervan is niet toegestaan en zorgt voor zeer onveilige situaties op het circuit voor coureurs en andere fans. De organisatie doet nogmaals een dringend beroep op het gezonde verstand van de duizenden fans, en waarschuwt dat het gebruik van fakkels niet getolereerd wordt. De dader die de fakkel afstak is door omstanders aangewezen, door security verwijderd en overgedragen aan de autoriteiten.”

Vanuit Zandvoort zijn Erik van Haren en Christijan Albers er weer met een Formule 1-update, na de zinderende kwalificatie voor de Dutch Grand Prix. Max Verstappen start zondag vanaf pole position, voor Charles Leclerc: