Sport/Schaatsen
50781
Schaatsen

Wüst en Leenstra zorgen voor oranje een-tweetje

Ireen Wüst in actie.

Ireen Wüst in actie.

Ireen Wüst heeft zaterdag bij de vijfde wereldbeker schaatsen in Berlijn de 1500 meter gewonnen.

Ireen Wüst in actie.

Ireen Wüst in actie.

De Nederlands kampioene op deze afstand zegevierde in een tijd van 1.55,85. Marrit Leenstra pakte zilver met 1.56,12. Het brons was voor de Tsjechische Martina Sablikova, die finishte in 1.56,36.

Voor Wüst was het dit seizoen haar tweede wereldbekerzege op de schaatsmijl. Vorige maand was ze eveneens de snelste in Heerenveen. Leenstra behaalde in Berlijn haar vierde podiumplaats dit wereldbekerseizoen op de 1500 meter. Alleen in Thialf bleef de Friezin buiten de medailles (vierde).

In het wereldbekerklassement bleef Leenstra op de eerste plaats. Wüst steeg naar de tweede plek, met twintig punten minder dan haar landgenote.

Antoinette de Jong reed de zesde tijd (1.57,67). Melissa Wijfje eindigde als tiende (1.58,16) en Marije Joling belandde met een tijd van 1.59,30 op de twaalfde plaats. Joling veroverde vorig weekeinde voor de eerste keer de Nederlandse titel allround. Wüst beleefde een week geleden in Thialf eveneens een primeur. De dertigjarige Brabantse pakte voor de eerste keer de Nederlandse titel op de sprintvierkamp.

Jorien ter Mors, wereldkampioene op de 1500 meter, kwam in Berlijn alleen op vrijdag in actie. Ze wil komende week uitgerust naar Zuid-Korea vertrekken voor de WK afstanden op de olympische baan in Gangneung (9-12 februari).