Sport/Wielrennen
50991
Wielrennen

Materiaalpech bij Nederlander beslist titelstrijd

Van Aert verslaat Van der Poel op WK

Veldrijder Wout Van Aert.

Veldrijder Wout Van Aert.

Mathieu van der Poel is er zondag niet in geslaagd de wereldtitel veldrijden te veroveren. De 22-jarige Nederlander had op het modderige parcours in het Luxemburgse Bieles een bliksemstart, maar kende erg veel materiaalpech, waardoor zijn grote concurrent Wout van Aert weer kon aansluiten.

Veldrijder Wout Van Aert.

Veldrijder Wout Van Aert.

De titelverdediger uit België nam drie ronden voor het einde een voorsprong en hield die marge tot het einde vast. Van der Poel kwam 44 seconden na Van Aert gedesillusioneerd als tweede over de finish. Het brons ging naar de Belg Kevin Pauwels. De Nederlander Lars van der Haar werd vierde, diens landgenoot Corné van Kessel vijfde. Lars Boom moest opgeven omdat hij na veel pech door zijn reservewielen heen was.

De bandenkeuze bleek bepalend op het parcours dat door de gesmolten ondergrond vol stenen lag. Van Aert had gekozen voor hogere bandendruk, waardoor hij wat meer moeite had op de technische stukken, maar uiteindelijk slechts één keer lek reed. Van der Poel moest zeker vier keer van fiets wisselen bij weer een leeglopende band.

'Ik had dit zeker niet verwacht'

Van Aert kende een moeilijke voorbereiding en had een week voor het WK zelfs een aantal dagen niet kunnen trainen. "Niemand geloofde me, maar dit was zeker niet de beste voorbereiding op een WK", vertelde de wereldkampioen, die sprak over een mentaal moeilijke periode. "Ik had dit zeker niet verwacht. Ik wilde vandaag gewoon een uur vol gas geven. Jammer dat Mathieu zo veel pech had, maar ik kan natuurlijk moeilijk op hem gaan wachten. In het begin schrok ik nog van zijn start. Ik dacht dat ik voor de tweede plaats reed, maar ik hervond mijn ritme en had ook geluk dat Mathieu lek reed, ver van de materiaalpost."