Nieuws/Sport
512179321
Sport

Kipchoge wil wereld laten zien dat alles mogelijk is

Bizarre missie: ’Alsof ik naar de maan ga’

Eliud Kipchoge: ’Ik ren om geschiedenis te schrijven.’

Eliud Kipchoge: ’Ik ren om geschiedenis te schrijven.’

Eliud Kipchoge wil zaterdag laten zien dat een mens tot alles in staat is. De Keniaanse atleet gaat in Wenen proberen de marathon binnen 2 uur te lopen.

Eliud Kipchoge: ’Ik ren om geschiedenis te schrijven.’

Eliud Kipchoge: ’Ik ren om geschiedenis te schrijven.’

„Ik ren om geschiedenis te schrijven, om te laten zien dat alles mogelijk is”, zei de 34-jarige Kipchoge. „Het gaat niet om geld, het gaat erom dat ik een hele generatie mensen wil laten zien dat er geen limieten zijn.”

De Keniaan heeft het wereldrecord op de marathon in handen. Kipchoge raffelde vorig jaar de 42,195 kilometer door Berlijn af in 2 uur, 1 minuut en 39 seconden. „De marathon van Berlijn en deze in Wenen zijn heel verschillend. In Berlijn ging het om winnen en een wereldrecord lopen. Hier in Wenen voelt het een beetje alsof ik als eerste mens naar de maan ga.”

Kipchoge en zijn begeleidingsteam denken dat in de Oostenrijkse stad de ideale omstandigheden zijn om de marathon binnen de 2 uur te lopen. De weg is kaarsrecht, vlak en ligt beschut tussen de bomen. Bovendien schijnt de luchtkwaliteit in Wenen opmerkelijk goed te zijn.

De Keniaan loopt iets meer dan 4 keer een ronde van 9,6 kilometer over de Hauptallee in het Prater. Hij krijgt hulp van 41 gangmakers. „Mijn vrouw en drie kinderen zijn er voor het eerst bij. Dat betekent veel voor me”, zei Kipchoge. "Zij willen bij deze historische gebeurtenis zijn."

De wereldrecordhouder deed twee jaar geleden op het racecircuit van Monza al een poging om de ’magische’ barrière van 2 uur te slechten. Hij bleef er toen 25 seconden boven (2.00.25). „Die ervaring heeft me wel geleerd dat ik een marathon in 2 uur kan lopen. Dus waarom niet onder de 2 uur?”

Telegraaf Extra - Klik op onderstaande link voor een verhaal van atletiekverslaggever Willem Held over de plannen van Marathonvedette Eliud Kipchoge: