Sport/Darts
51247739
Darts

Michael van Gerwen pakt eerste titel in 2020 én gooit negendarter

Darter Michael van Gerwen heeft de prestigieuze UK Open op zijn naam en is daar dolgelukkig mee.

Darter Michael van Gerwen heeft de prestigieuze UK Open op zijn naam en is daar dolgelukkig mee.

Michael van Gerwen heeft zijn eerste toernooiwinst van 2020 te pakken. De drievoudig wereldkampioen maakte zondag bij de UK Open in Minehead veel indruk. De Nederlandse topdarter noteerde gemiddelde scores van 110, gooide in de halve finales een negendarter en rekende in een spannende eindstrijd af met Gerwyn Price. Van Gerwen heeft nu 37 (!) majortitels in zijn bezit.

Darter Michael van Gerwen heeft de prestigieuze UK Open op zijn naam en is daar dolgelukkig mee.

Darter Michael van Gerwen heeft de prestigieuze UK Open op zijn naam en is daar dolgelukkig mee.

In zijn 46e majorfinale kende Van Gerwen nog wel een valse start. In de eerste vijf legs snoepte Price, die in de eerdere 22 onderlinge ontmoetingen 19 (!) keer verloor, twee keer de beurt van de Brabander af. Daardoor stapte de Welshman met een 4-1 voorsprong de eerste pauze binnen. Het gemiddelde van beide topdarters lag op dat moment rond de 100 punten per drie pijlen. In de tweede sessie golfde het spel op en neer, werden aan weerszijden kansen gemist en verkleinde Van Gerwen het gat tot twee legs (6-4).

Oerkreet Van Gerwen

In het vervolg van de partij kreeg Price - mede door enkele missers van Van Gerwen - enkele kansen om zijn voorsprong weer uit te bouwen naar 8-5. De nummer 3 van de wereld liet zijn rivaal uit Nederland op dat moment echter ontsnappen. Net zoals hij een leg later ook deed, waardoor Van Gerwen de stand ’gewoon’ weer in balans bracht en even later zelfs een felbegeerde voorsprong van 8-7 in legs nam. In de laatste sessie deed Van Gerwen zijn tegenstander nog eens extra pijn door direct een finish van 136 met drie pijlen van het bord te werken. Price sputterde nog even tegen, maar moest toch met 9-11 in legs het hoofd buigen.

Met een uitbundige oerkreet vierde Van Gerwen, die in de finale tot een gemiddelde van 101,42 kwam, zijn eerste titel. De opluchting was zichtbaar. Nadat hij begin van dit jaar overstapte naar Winmau en sindsdien met nieuw materiaal gooit, wist hij tot aan zondagavond nog geen eindzege te boeken. „Deze overwinning betekent heel veel voor me”, reageerde de inmiddels drievoudig UK Open-winnaar (2015, 2016 en 2020).

Gerwyn Price

Gerwyn Price

Negendarter Van Gerwen

Van Gerwen beleefde een uitstekend toernooi. Zo gooide hij in drie partijen een gemiddelde van om en nabij de 110. Daarmee maakte hij in Minehead indruk. Al helemaal toen in de halve eindstrijd tegen Daryl Gurney ook nog eens een negendarter volgde. Dat deed hij in de zesde leg, waarmee hij een 4-2 voorsprong nam. Mighty Mike hield vervolgens huis, gooide een gemiddelde van 110,32 en zegevierde met 11-3 in legs.

Van Gerwen vierde de perfecte leg (180, 180 en 141) tegen Gurney overigens niet uitbundig, maar enkel met een wijzend vingertje. Voor hem telde bij de UK Open eigenlijk alleen de eindzege. Wel kreeg hij een sportieve boks van zijn Noord-Ierse opponent. Het betekende de tweede negendarter op deze UK Open. Eerder in het toernooi gooide Jonny Clayton in zijn partij met Chris Dobey ook een perfecte leg. Clayton werd zondagavond in de halve finales uitgeschakeld door Price.

Van Gerwen imponeert op finaledag

Van Gerwen was de finaledag in de middagsessie ook al op overtuigende wijze begonnen. In de kwartfinale-partij met Rob Cross zette de Brabander vanaf de zevende leg, waarin hij de eerste break plaatste, de turbo aan. Zijn Britse opponent moest pas op de plaats maken en zag Van Gerwen razendsnel een onoverbrugbaar gat slaan. Dat leidde uiteindelijk met een eveneens indrukwekkend gemiddelde van 110,81 tot een 10-4 zege voor Van Gerwen.

Van Gerwen won eerder in het toernooi van titelverdediger Nathan Aspinall (10-8), Jason Lowe (10-9) en James Wade (10-4). In die laatste wedstrijd met Wade gooide de Nederlander ook al een gemiddelde van 108,93. De ex-wereldkampioen sleepte in 2020 zo eindelijk zijn eerste titel in de wacht. Eerder dit jaar verloor hij op nieuwjaarsdag de WK-finale van Peter Wright en sneuvelde de Brabander bij The Masters al in de achtste finales. Op de vloertoernooien reikten Van Gerwen wel al twee keer tot een finale, maar wist die prestaties niet om te zetten in een eindzege. Dat lukte zondagavond in Minehead wel en leverde hem ook nog eens 100.000 Britse ponden op.

Michael van Gerwen legt Rob Cross vrij eenvoudig over de knie.

Michael van Gerwen legt Rob Cross vrij eenvoudig over de knie.

Jelle Klaasen strandt bij laatste acht

Jelle Klaasen liet zondagmiddag een uitgelezen kans liggen om zich bij de laatste vier van de UK Open te voegen. De darter uit Goor verspeelde een voorsprong van 4-6, waarbij hij ook nog eens vier pijlen op de dubbel miste om het gat naar drie legs te brengen. Gurney profiteerde optimaal door 113 met drie pijlen van het bord te poetsen en zo de marge naar 5-6 te verkleinen en iets later de stand zelfs weer in balans (6-6) te brengen. Bij 9-9 kon Klaasen zijn tegenstander in de allesbeslissende leg niet meer bijbenen. Gurney startte met 180 en 140, waar de Nederlander vervolgens moeilijk de triples wist te vinden. Daardoor strandde Klaasen in de kwartfinales.

Klaasen zorgde eerder in Minehead voor een grote stunt door tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson met 10-9 in legs uit te schakelen. Daarmee bereikte de nummer 49 van de wereld voor het eerst sinds ruim 3,5 jaar weer eens de laatste acht van een majortoernooi. Daar bleef het bij.

Jelle Klaasen zorgde bij de laatste zestien voor een stunt door tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson uit te schakelen.

Jelle Klaasen zorgde bij de laatste zestien voor een stunt door tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson uit te schakelen.

De grote winnaar in Minehead werd dus Van Gerwen. Hij reist nu met een goed gevoel terug naar Nederland, waar hij zijn hoogzwangere vrouw Daphne en zijn dochtertje Zoë weer in de armen kan sluiten. In huize Van Gerwen valt binnenkort nog veel meer te vieren.

Kwartfinales UK Open

  • Dimitri van den Bergh - Gerwyn Price 5-10
  • Michael van Gerwen - Rob Cross 10-4
  • Daryl Gurney - Jelle Klaasen 10-9
  • Jamie Hughes - Jonny Clayton 9-10

Halve finales UK Open

  • Gerwyn Price - Jonny Clayton 11-4
  • Michael van Gerwen - Daryl Gurney 11-3

Finale UK Open

  • Michael van Gerwen - Gerwyn Price 11-9