Sport/Schaatsen
5133
Schaatsen

’Weet niet of ik Kulizhnikov hand zal schudden’

Michel Mulder

Michel Mulder

Michel Mulder gebruikt wedstrijdbeelden van wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov om zelf beter te worden.

Michel Mulder

Michel Mulder

„Hij houdt constant druk op het ijs en van zijn houding in de bochten kan ik heel veel leren. Hij houdt zijn knieën lang bij elkaar, waardoor hij heel compact rijdt en maximale kracht op het ijs kan overbrengen. Dat zijn zaken die ik over moet nemen”, zegt Michel Mulder.

Hij noemt de houding in de bochten van de Rus identiek aan die van Jeremy Wotherspoon, de oud-wereldrecordhouder op de 500 meter. „Wotherspoon was een fenomeen, dat wil ik Kulzihnikov niet noemen omdat ook ik grote vraagtekens zet bij zijn prestaties. Hij maakt het verschil doorgaans op de laatste 100 meter. Bij ons is de tank dan leeg, maar hij trekt het gas dan nog eens vol open.”

Cynisch: „Goh, waar zou hij dat vandaan halen?”

Kulizhnikov kwam afgelopen jaar in opspraak toen hij positief werd bevonden op meldonium, een middel dat sinds 1 januari verboden is. De Rus werd later alsnog vrijgesproken omdat niet aangetoond kon worden dat hij het middel, bedoeld voor hartpatiënten, na 1 januari had genomen. „Officieel heeft hij niets verkeerds gedaan, maar hij houdt er wel een andere moraal op na. Hij is bovendien al een keer eerder positief bevonden. Ik heb sowieso minder sympathie voor mensen die al eens gepakt zijn. Als ik dit seizoen een keer op het podium eindig en hij staat naast me, weet ik niet of ik hem wel de hand zal schudden.”