Nieuws/Sport
514998206
Sport

Turncommentator Hans van Zetten stopt bij NOS na ophef over uitspraken

NOS -turncommentator Hans van Zetten tijdens de Olympische Spelen in Rio.

NOS -turncommentator Hans van Zetten tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Hans van Zetten (72) neemt per direct afscheid als turncommentator bij NOS Sport.

NOS -turncommentator Hans van Zetten tijdens de Olympische Spelen in Rio.

NOS -turncommentator Hans van Zetten tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Aanleiding voor dat besluit is de ophef die ontstond na publicaties in sportmagazine Helden over zijn rol in een turnzaak uit 2011, waarbij ook turnsters van Pro Patria waren betrokken. Van Zetten is erelid van deze Zoetermeerse turnvereniging en bemoeide zich destijds met de kwestie. Uit recente publicaties bleek dat hij zich daarbij ongepast en kwetsend had uitgelaten over de jonge turnsters.

Voor de NOS waren die uitlatingen aanleiding om met Van Zetten aan tafel te gaan. In dat gesprek kondigde Van Zetten aan te stoppen als freelance-commentator. „Het is verstandig dat Hans de conclusie trekt om te stoppen en ons niet met deze kwestie te belasten”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport.

„Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt.”

Van Zetten biedt excuses aan turnsters aan

Van Zetten heeft spijt van zijn uitlatingen. De turnspecialist komt in een verklaring met excuses aan voormalig turnsters Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabrielle Wammes.

„De media hebben mij en de NOS de afgelopen weken aangesproken op een zaak uit 2012. En dan met name over mijn uitlatingen over drie voormalige topturnsters Van der Leur, Harmes en Wammes”, schrijft Van Zetten.

„In navolging van de drie turnsters in 2011, getuigden deze zomer vele andere jonge vrouwen over het grensoverschrijdende trainingsregiem van hun turncoaches. Kleineringen, intimidatie en scheldpartijen vielen hen ten deel. Wat een pijn en verdriet kwam daarin naar buiten. Ik las alles en volgde alle uitzendingen tot en met het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer aan toe. Wekenlang liep ik met buikpijn rond. Mijn turnhart bloedt nog steeds.”

„In het licht van deze actualiteit krijgen mijn oordelende uitlatingen uit 2012 nog meer lading. In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta.”