Nieuws/Sport
52012902
Sport

Brons voor Marlene van Gansewinkel

Goud en wereldrecord voor verspringer Fleur Jong op Paralympische Spelen

Fleur Jong springt een gat in de lucht.

Fleur Jong springt een gat in de lucht.

De Nederlandse atlete Fleur Jong heeft bij de Paralympische Spelen goud veroverd op het onderdeel verspringen. Ze deed dit in stijl met een wereldrecord van 6,16 meter.

Fleur Jong springt een gat in de lucht.

Fleur Jong springt een gat in de lucht.

Marlene van Gansewinkel maakte het succes voor Nederland compleet door met een sprong van 5,78 meter de bronzen medaille te pakken.

De Française Marie-Amelie le Fur had het record voor de Paralympische Spelen in handen met 6,14 meter. Jong, die bij de opening de Nederlandse vlag droeg, verbeterde het record in haar eerste poging. Le Fur won het zilver met 6,11.

Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel vieren feest na hun sterke optredens.

Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel vieren feest na hun sterke optredens.

Jong was erg blij met haar gouden succes. „Het is gelukt. Ik ben zo blij. Het was spannend tot de laatste sprong. Ik wist dat 6,16 meter een spannende afstand was. Dat kon die Française ook. Maar gelukkig is de winnende afstand mijn afstand.”

Ook Van Gansewinkel was verguld met haar bronzen succes. „Ik heb ultiem genoten. Het is niet te beschrijven hoe dit voelt. Het is voor mij brons met een gouden randje. Ik heb laten zien wat ik kon.”

Chantalle Zijderveld

Zwemster Chantalle Zijderveld heeft haar derde medaille veroverd. De 20-jarige Zwijndrechtse won in een tijd van 1.00,23 zilver op de 100 meter vrije slag in de klasse S10. Eerder eindigde ze als tweede op de 50 meter vrije slag en won goud in een wereldrecord op de 100 meter schoolslag.

Lisa Kruger bezorgde Nederland dubbel succes op de 100 meter vrije slag door in 1.00,68 het brons te pakken. Zij haalde eerder al zilver op de 100 meter schoolslag. De Canadese Aurelie Rivard won het goud op de 100 meter vrije slag in een tijd van 58,14 en dat is een wereldrecord.