Nieuws/Sport
521532760
Sport

Japanse premier wil Olympische Spelen met jaar uitstellen

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

De Japanse premier Shinzo Abe heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld de Olympische Spelen van Tokio een jaar uit te stellen.

IOC-voorzitter Thomas Bach

IOC-voorzitter Thomas Bach

Volgens de Japanse publieke omroep NHK deed Abe dat dinsdag tijdens een telefonisch overleg met IOC-voorzitter Thomas Bach. Vanwege de wereldwijze coronacrisis is het vrijwel uitgesloten dat de Spelen zoals gepland komende zomer, van 24 juli tot en met 9 augustus, gehouden kunnen worden. Het IOC hield lang vol dat de Spelen 'gewoon' zouden doorgaan, maar besloot zondag toch om uitstel te gaan onderzoeken.

Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound liet in maandag in een interview in de Amerikaanse media al weten dat de Olympische Spelen worden opgeschort. De druk op het Internationaal Olympisch Comité neemt de afgelopen periode met de dag toe. Waar nagenoeg door elk sportevenement en elke voetbalcompetitie in de wereld een streep is gezet, blijft het wachten op een officieel besluit van Bach & co.

De roep tot uitstel vanuit de buitenwacht wordt steeds luider. Het belangrijkste argument is natuurlijk de gezondheid van alle mensen. Verder zou er ook geen sprake meer zijn van een eerlijk speelveld. In zwaar getroffen Europese landen zoals Italië en Spanje, maar zeker ook in Nederland, kan al niet tot nauwelijks meer worden getraind. Door de verschillende reisverboden en lockdowns zijn ’out of competition’ dopingcontroles ook niet meer afdoende uit te voeren.

Canada sprak maandag als eerste land al een boycot uit van de Spelen, zoals die officieel vooralsnog voor komende zomer staan gepland. Australië, Polen en Zwitserland volgden al snel. Vanuit Nederland kwam NOC*NSF nog niet met een dergelijke statement. De sportkoepel geeft wel aan dat als de gezondheid van de sporters niet kon worden gegarandeerd, dat TeamNL niet naar Japan zal afreizen.