Nieuws/Sport
52279897
Sport

Ook Nederlandse atletencommissie wil uitstel

Internationale atletenvereniging vraagt IOC Spelen te verplaatsen

Ook atleten zien het liefst dat er niet wordt gesport in het olympisch stadion van Tokio.

Ook atleten zien het liefst dat er niet wordt gesport in het olympisch stadion van Tokio.

De internationale atletenvereniging Global Athlete heeft het Internationaal Olympisch Comité gevraagd de Olympische Spelen uit te stellen. „Als de wereld zich verenigt om de verspreiding van het Covid-19-virus te beperken, zal het IOC hetzelfde moeten doen”, staat in een zondag uitgebrachte verklaring.

Ook atleten zien het liefst dat er niet wordt gesport in het olympisch stadion van Tokio.

Ook atleten zien het liefst dat er niet wordt gesport in het olympisch stadion van Tokio.

Duizenden atleten hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het doorgaan van de Spelen in de geplande periode, van 24 juli tot en met 9 augustus.

Het IOC zegt wereldgezondheidsorganisatie WHO te volgen en vindt het nog te vroeg om nu een besluit te nemen. Wat Global Athlete betreft, is dat nu wel op z’n plaats. „De atleten willen meehelpen, een deel van de oplossing zijn. Met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat de Spelen een succes worden. Gezien alle beperkingen, is het voor atleten nu onmogelijk zich goed op de Spelen voor te bereiden. Gezondheid en veiligheid staan voorop.”

Atletencommissie Nederland

De zorgen bij de Nederlandse atletencommissie over het doorgaan van de Olympische Spelen zijn groot en talrijk. De atletencommissie vertrouwt er voorlopig echter op dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zorgt voor passende oplossingen. „Lukt het ondanks alle inspanningen niet om de Spelen op de geplande data op een verantwoorde manier door te laten gaan, dan pleiten wij voor uitstel van de Spelen van Tokio”, zegt vicevoorzitter Mieke Cabout, die namens de atletencommissie vrijwel dagelijks overleg voert met NOC*NSF.

De Nederlandse sportkoepel stuurde zondag een brief aan het IOC. Daarin vraagt NOC*NSF om een duidelijk stappenplan richting het moment dat een definitieve beslissing valt over het doorgaan van de Spelen. De Nederlandse koepel is van mening dat de Spelen komende zomer kunnen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is.

„Als de Spelen doorgaan, zou dat in onze ogen betekenen dat de wereld voldoende hersteld is van de corona-uitbraak. Dat is natuurlijk voor iedereen het best denkbare scenario. Maar op dit moment weet niemand of dat haalbaar is. We blijven afhankelijk van de actuele ontwikkelingen, die momenteel razendsnel gaan”, aldus Cabout, die dinsdag samen met vertegenwoordigers van ruim 200 nationale atletencommissies een gesprek voerde met het IOC.

„Het coronavirus bestrijden is ook een vorm van topsport en het kan alleen slagen als we niet verdeeld raken, maar samen optrekken. De Spelen zouden een fantastische manier zijn om het bedwingen van het virus te markeren en onze veerkracht samen te vieren”, aldus de atletencommissie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd