Sport/Voetbal
525269691
Voetbal

Ajax wil niet op de zaken vooruitlopen

UEFA: ’Clubs die deelnemen aan de Super League komen andere competities niet meer in’

Het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon

Het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon

Amsterdam - Een groep Europese elitieclubs zou een principeakkoord bereikt hebben over het opzetten van de Super League. De UEFA is huiverig voor deze opzet en heeft, in samenwerking met enkele nationale bonden, een statement naar buiten gebracht, waarmee het hoopt de clubs op andere gedachten te brengen.

Het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon

Het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon

„Als de Super League inderdaad opgericht wordt, dan zullen wij - de UEFA, de Engelse FA, de Spaanse RFEF, maar ook de FIFA en alle andere leden - verenigd strijden tegen die project”, zo schrijft de Europese voetbalbond. „Dit project komt voort uit het eigenbelang denken van enkele clubs op een moment dat de maatschappij meer dan ooit behoefte heeft aan solidariteit.”

„We zullen alles dat binnen onze mogelijkheden ligt, zowel sportief als juridisch, doen om dit te stoppen”, vervolgt de UEFA. „De betreffende clubs zal het verboden worden om deel te nemen aan alle andere competities op nationaal, Europees en wereldniveau. De spelers kunnen geweerd worden uit de nationale ploegen.”

„We zijn de clubs in andere landen, in het bijzonder Franse en Duitse clubs, dankbaar dat ze dit geweigerd hebben. We roepen de liefhebbers, fans en politici op om ons te steunen in het gevecht tegen zo’n soort project, mocht het daadwerkelijk aangekondigd worden”, aldus de UEFA.

De KNVB heeft inmiddels laten weten het statement van de UEFA te steunen. „De Super League is niet in het belang van het Nederlands voetbal.”

Reactie Ajax

Ajax heeft in eerste instantie aangegeven dat de club onderdeel zou willen uitmaken van zo’n Super League als deze van de grond komt, afhankelijk van de voorwaarden en consequenties. Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, laat weten: „Het is allemaal nog prematuur. We willen niet op de zaken vooruitlopen.”

FC Porto negeert Super League en kijkt naar Ajax

In navolging van de Duitse topclubs Borussia Dortmund en Bayern München heeft ook FC Porto laten weten de Super League te mijden. De 29-voudig kampioen van Portugal is wel benaderd door de initiatiefnemers, maar voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa sloeg dat snel af.

„Er waren informele contacten met sommige clubs, maar we hebben er niet veel aandacht aan geschonken”, zegt de voorzitter. „De Europese Unie staat een gesloten competitie, zoals bijvoorbeeld de NBA in de Verenigde Staten, niet toe. En de Portugese voetbalbond is hier als onderdeel van de UEFA ook op tegen. Wij kunnen niet meedoen aan iets wat in strijd is met de principes en regels van de Europese Unie en de UEFA. Als de Super League doorgaat, iets waar ik ernstig aan twijfel, zal de UEFA niet ophouden te bestaan. En de UEFA organiseert de officiële competities. Wij hopen nog vele jaren actief te blijven in de Champions League. We kijken naar de clubs die wel nog aan onze kant staan, zoals Bayern München, Ajax en Paris Saint-Germain.”

Twaalf clubs

The New York Times meldde zondag dat er sprake was van een principeakkoord tussen twaalf clubs uit Spanje, Italië en Engeland. Juventus, Manchester United, Liverpool en Real Madrid zouden de initiatiefnemers van de Super League zijn.