Sport/Voetbal
525490121
Voetbal

KNVB: Alleen supporters van thuisspelende club welkom in stadion

De Johan Cruijff ArenA, hier nog leeg.

De Johan Cruijff ArenA, hier nog leeg.

ZEIST - Alleen supporters van de thuisspelende clubs zijn voorlopig welkom in de voetbalstadions. Dat staat in een protocol van ruim 80 pagina’s dat de KNVB in samenspraak met diverse betrokken partijen heeft opgezet voor het nieuwe seizoen.

De Johan Cruijff ArenA, hier nog leeg.

De Johan Cruijff ArenA, hier nog leeg.

Om de in- en uitstroom van het publiek beheersbaar te houden, hebben de burgemeesters en de politie aangegeven dat supporters van de uitspelende club in de opstartfase niet welkom zijn.

Komende maand gaan de profclubs onderlinge oefenwedstrijden spelen. De clubs die dat willen, kunnen bij toestemming van de burgemeester in beperkte mate publiek toelaten. Door de bezoekers op een slimme en wellicht zelfs innovatieve manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. De fans moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor personen uit hetzelfde huishouden en voor jongeren tot 18 jaar. Zij mogen wel naast elkaar zitten.

In het protocol, genaamd ’Veilige opstart betaald voetbal 2020-’21’, staan tal van eisen, voorschriften en adviezen aan de clubs. Het protocol is opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, FOX Sports, het Supporterscollectief Nederland en supporterscoördinatoren van diverse profclubs. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft het protocol vastgesteld. Het advies aan de clubs is om bij de voorbereiding op wedstrijden naast de traditionele ’vierhoek’ (club, gemeente, politie en het OM) ook supportersverenigingen en de lokale GGD-GHOR te gaan betrekken.

Coronamaatregelen in de Kuip voorafgaand aan het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Coronamaatregelen in de Kuip voorafgaand aan het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Supporters van 18 jaar en ouder die niet uit hetzelfde huishouden komen, moeten 1,5 meter afstand houden. Dat betekent in de meeste stadions dat er drie à vier stoelen tussen de fans in leeg moeten blijven. Het advies aan de clubs is om met tijdvakken te werken bij zowel de in- als uitstroom. Dit om te voorkomen dat er ’piekdrukte’ ontstaat bij de ingangen, waar iedere bezoeker een gezondheidscheck moet ondergaan. In het geval van een calamiteit die leidt tot ontruiming van het stadion zal vanwege het acute gevaar niet worden gehandhaafd op de coronamaatregelen.

In het protocol is nog niet opgenomen hoe clubs moeten handelen als supporters in groepsverband hard schreeuwen of zingen. Voorlopig is dat vanuit de overheid verboden. De KNVB heeft bepaald dat bij overtreding van deze maatregel in het uiterste geval een stadionverbod van drie maanden kan worden opgelegd. De bond hoopt vooral dat clubs in gesprek gaan met de fans om zulke situaties te voorkomen.