Sport/Tennis
526995067
Tennis

Sportwereld komt lof tekort voor Serena Williams: ’Je bent de allergrootste’

Serena Willams

Serena Willams

Serena Williams werd na haar uitschakeling op de US Open toegejuicht door een uitverkocht Arthur Ashe Stadium in New York. Haar nederlaag tegen de Australische Ajla Tomljanovic was waarschijnlijk de laatste partij van de 40-jarige Williams, die in haar carrière 23 grandslamtitels veroverde. Vanuit de sport en daarbuiten wordt Williams geroemd als ’de beste ooit’.

Serena Willams

Serena Willams

„Serena Williams je bent letterlijk de grootste, op en naast de baan”, reageerde Tiger Woods. De Amerikaanse golfer, die zelf vijftien majortoernooien op zijn naam schreef, woonde deze week de partij van Williams in de tweede ronde nog bij in haar box op de tribune.

„Bedankt dat je ons allemaal hebt geïnspireerd dat je je dromen moet najagen. Ik houd van je, kleine zus”, schreef voormalig first lady Michelle Obama. De echtgenote van voormalig president Barack Obama roemde Williams voor haar weg vanuit een lastige achtergrond in Compton naar de status van een icoon in de sport en in de Amerikaanse cultuur.

„Hoe bevoorrecht zijn we geweest dat we konden meekijken hoe een jong meisje uit Compton opgroeide tot een van de grootste atleten ooit”, schreef Obama. „Ik ben trots op je en kan niet wachten de levens te zien die je allemaal blijft veranderen met je talenten.”

Basketbal-vedette LeBron James noemde Williams de grootste aller tijden. „Gefeliciteerd met je ongelofelijk carrière”, schrijft hij. „Wat jij hebt gedaan voor de sport, voor vrouwen, is ongeëvenaard. Het is een eer geweest om te kijken naar jouw weg en het veroveren van alle doelen die je wilde bereiken.”

Basketbal-legende Magic Johnson wees ook op de belangrijke rol die Williams heeft gespeeld in het inspireren van zwarte atleten. „We hebben net de laatste US Open gezien van de grootste atlete aller tijden, Serena Williams. Serena heeft zo veel voor de sport betekend, voor het tennis, voor de wereld en voor ieder meisje en bovenal voor ieder zwart meisje over de hele wereld”, reageerde Johnson.

Andy Roddick, de laatste Amerikaanse tennisser die de US Open bij de mannen op zijn naam schreef (in 2003) noemde het een „voorrecht voor het leven” dat hij Williams heeft mogen zien spelen tijdens haar carrière. „Ik kan niet wachten te zien wat je hierna gaat doen.”

Tennissers noemen invloed Williams op sport immens

Actieve en gestopte tennissers noemen de rol die Williams heeft gehad in de sport immens. „Ze is een inspiratie voor heel veel mensen wereldwijd”, reageerde Rafael Nadal. „Serena heeft zo veel aan het tennis gegeven en we mogen zo gelukkig zijn dat we zo lang zo’n geweldige ambassadeur voor de sport hebben gehad als Serena”, liet Nadal weten. De Spanjaard, die met 22 grandslamzeges er één minder heeft dan Williams, wenst haar het allerbeste en hoopt haar nog vaak te zien in de tenniswereld. „Ze verdient het om te doen wat ze wil op dit moment in haar leven.”

Volgens het 78-jarige tennisicoon Billie Jean King heeft Williams met haar „ongelofelijke” carrière haar stempel op de tennisgeschiedenis gedrukt. Cori Gauff bedankt Williams voor haar inspiratie. „Het is dankzij jou dat ik in deze droom geloof”, zegt de 18-jarige Amerikaanse die zich plaatste voor de vierde ronde op Flushing Meadows. „De invloed die je hebt gehad op mij is niet in woorden te beschrijven en daarvoor dank ik je, grootste aller tijden!”

Volgens Angelique Kerber heeft Williams het tennis voor altijd veranderd. „Door alle moeilijk fases in je carrière was de liefde voor de sport altijd aanwezig. Het is echt een eer geweest om te mogen spelen in het tijdperk dat jij hebt bepaald.”

De 34-jarige Duitse tennisster is zelf afwezig op de US Open. Ze meldde zich in augustus af omdat ze zwanger is. „Ik voel me bevoorrecht dat ik enkele van de meest memorabele wedstrijden in mijn carrière met jou heb mogen delen”, meldt ze op Twitter. Kerber won in 2016 de Australian Open door Williams in de finale te verslaan. Datzelfde jaar verloor ze de finale van Wimbledon van de Amerikaanse. In 2018 wist ze de Amerikaanse wel te kloppen in de finale van Wimbledon.