Sport/Wielrennen
532666662
Wielrennen

Simon Yates verslaat Dumoulin

Mathieu van der Poel behoudt het roze na indrukwekkende tijdrit

Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel.

Visegrád - In de Giro d’Italia heeft Mathieu van der Poel zijn roze trui met succes verdedigd. De Nederlander werd tweede in de tijdrit net achter Simon Yates en voor Tom Dumoulin.

Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel.

Van der Poel verdedigde vooraf een kleine voorsprong op tal van belagers, die hij vrijdag klopte in de eerste rit. Zijn voorsprong op Yates en Dumoulin bedroeg bij de start veertien tellen. Die moest hij verdedigen over een afstand van 9,2 kilometer, waarvan de laatste anderhalf stevig omhoog liepen.

Het was Alex Dowsett die al vroeg een behoorlijke richttijd neerzette. De zesvoudig Brits kampioen tijdrijden was nipt sneller dan zijn ploeggenoot Alessandro De Marchi en Lawson Craddock, die allebei binnen twee tienden van een seconde stonden. Het was Jos van Emden die Dowsett uit de hotseat reed, maar een paar minuten later was er een andere Jumbo-Visma-renner, thuisrijder Eduardo Affini, alweer ruim sneller. Voor Van Emden kwam dat niet als een verrassing. „Ik maak me geen illusies”, zei hij na de „heftige tijdrit” tegen Eurosport amper een minuut voordat de Italiaan hem van de troon stootte.

Van Emden was niet enige Nederlander die goed reed. Zo kwam Thymen Arensman later in het veld heel dicht bij de – op dat moment – snelste tijd. Hij strandde op nog geen halve tel van Lennard Kämna, die de tijd van Affini had verbeterd. Ook Koen Bouwman legde een goede tijdrit op de weg, vergelijkbaar met de tijd van Van Emden.

Dumoulin snel overtroefd

Ze stonden echter in de schaduw van Dumoulin. De Nederlands kampioen tijdrijden noteerde verreweg de snelste tijd van het moment. De Limburger had waarschijnlijk zijn helm amper afgezet op het moment dat hij alweer plaats moest maken. Favoriet voor de eindzege Simon Yates was nog vijf tellen rapper. Het waren tijden waar Bauke Mollema en Wilco Kelderman hun tanden op stuk beten.

Yates was zaterdag sterker dan de twee Nederlandse kanonnen.

Yates was zaterdag sterker dan de twee Nederlandse kanonnen.

Het was vervolgens aan Van der Poel om te zorgen dat hij binnen de veertien tellen van de tijd van Yates finishte. Bij het tussenpunt aan de voet van het klimmetje lag hij minder dan een tel achter. Dat was bovenop aan de finish drie tellen, waarmee hij tweede werd net voor Dumoulin.

Van der Poel heeft nu 11 seconden voorsprong in het algemeen klassement op Yates. Dumoulin is derde op 16 seconden, Wilco Kelderman vijfde op 24 en Bauke Mollema achtste op 28 seconden, in dezelfde tijd als Tobias Foss van Jumbo-Visma.

Zondag volgt de laatste rit op Hongaarse bodem, een vlakke rit van Kaposvar naar Balatonfüred. Maandag vliegen de renners naar Sicilië waarna de Giro dinsdag verder gaat met een etappe naar de Etna.

Ook feest in Duinkerke voor Alpecin

Behalve dat Van der Poel het roze behield, was er zaterdag nog meer succes voor Alpecin-Fenix. Gianni Vermeersch heeft namelijk de vijfde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen.

De Belg was de beste in de sprint van een groep van zes renners die een kleine voorsprong hadden. Hij bleef zijn landgenoot Oliver Naesen en de Brit Jake Stewart voor en bezorgde zijn ploeg de tweede ritzege op rij in de Franse rittenkoers.

Vermeersch' landgenoot Philippe Gilbert finishte als vierde. De kopman van Lotto Soudal nam de leiderstrui over van Evaldas Siskevicius uit Litouwen.

De Vierdaagse van Duinkerke kent dit jaar zes etappes. Zondag is de laatste rit, een vlakke etappe van Ardres naar Duinkerke over 183,7 kilometer.