Sport/Autosport
537573230
Autosport

Dakar: dagwinst Benavides bij motoren, Peterhansel op weg naar veertiende eindzege

Kevin Benavides in actie.

Kevin Benavides in actie.

NEOM - De Argentijnse motorrijder Kevin Benavides heeft de negende etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven.

Kevin Benavides in actie.

Kevin Benavides in actie.

Hij legde de 465 kilometer lange woestijnproef in de omgeving van kustplaats Neom 1 minuut en 34 seconden sneller af dan José Ignacio Cornejo. De Chileen, evenals Benavides uitkomend voor het fabrieksteam van Honda, blijft de leider in het algemeen klassement.

Cornejo heeft in de algemene rangschikking een voorsprong van ruim 11 minuten op Benavides, die zijn tweede dagsucces in de rally door Saudi-Arabië boekte en zijn jongere broer Luciano Benavides zag uitvallen door een crash.

Cornejo profiteerde vooral van het wegvallen van tweevoudig winnaar Toby Price. De Australiër stond kort achter Cornejo als tweede in het klassement, maar ging na 155 kilometer in de proef hard onderuit en blesseerde daarbij zijn arm en schouder. Price (KTM) moest de rally verlaten en is overbracht naar het ziekenhuis.

Peterhansel op weg naar veertiende eindzege Dakar

Stéphane Peterhansel is hard op weg naar zijn veertiende eindzege in de Dakar Rally. De Franse rallyrijder won de negende etappe en verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. De woestijnrally door Saudi-Arabië telt nog drie etappes en eindigt vrijdag.

’Monsieur Dakar’ raasde in de 465 kilometer lange proef in de omgeving van kustplaats Neom in zijn Mini-buggy over de zandwegen en klokte 4 uur en 50.27 minuten. Zijn grote rivaal Nasser Al-Attiyah (Toyota) deed er 12 minuten langer over. De drievoudig winnaar uit Qatar verspeelde kostbare tijd door onder meer drie lekke banden.

Het was pas de eerste ritzege voor Peterhansel in deze editie van Dakar, maar het was wel een belangrijke. Hij heeft nu in het klassement een voorsprong van 17.50 minuten op Al-Attiyah opgebouwd. De nummer 3 in de stand, titelverdediger Carlos Sainz (Mini), staat al op meer dan een uur.

„Het was een lange en lastige etappe, waarin niet alleen snelheid, maar zeker ook strategie een rol speelde. Een echte ’Dakar’, een beetje zoals vroeger in Afrika”, zei de winnaar aan de finish. „In dat soort omstandigheden doe ik het altijd wel aardig”, aldus de 55-jarige Peterhansel, de succesvolste deelnemer aan de beruchte woestijnrally. Hij won zes keer het motorklassement en staat op zeven overwinningen bij de auto’s.

Vrachtwagens

De Tsjech Martin Macik won de etappe bij de vrachtwagens. Hij troefde in zijn Iveco de tot nog toe soevereine trucks van het Russische Kamaz-team af. Airat Mardejev eindigde als tweede op 2.27 minuten, Dmitri Sotnikov werd derde op 2.37. Sotnikov breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement uit naar 45 minuten op zijn eerste belager, land- en teamgenoot Anton Sjibalov.

Martin van den Brink was opnieuw de beste Nederlandse trucker op de zevende plaats. Hij staat achtste in het algemeen klassement, wel met 3 uur achterstand op leider Sotnikov.