Sport/Schaatsen
54096674
Schaatsen

EK afstanden: zilver voor snelle Ntab op 500 meter

Dai Dai Ntab

Dai Dai Ntab

HEERENVEEN - Dai Dai Ntab heeft bij de EK afstanden in Heerenveen zilver behaald op de 500 meter. De 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh finishte in de achtste rit in een tijd van 34,47 seconden. In de tiende en laatste race dook de Rus Pavel Koelizjnikov nog net onder de tijd van de Nederlandse kampioen: 34,38.

Dai Dai Ntab

Dai Dai Ntab

Het EK-brons was voor de Rus Roeslan Moerasjov met 34,59. Jan Smeekens reed de vijfde tijd (34,78). Kai Verbij eindigde met 34,91 als zesde.

Ronald Mulder kon zijn Europese titel niet verdedigen. De 33-jarige sprinter kwam door materiaalpech bij de NK afstanden eind december niet verder dan de elfde plek. Hij hoopt nog op een aanwijsplek voor de vijfde wereldbeker komende maand in Calgary.

Ntab reed eind december bij de NK afstanden een winnende tijd van 34,37. Met die tijd had hij zaterdag in Thialf voor de eerste keer goud veroverd bij een groot internationaal titeltoernooi. „Ik heb het echter laten liggen op de opening”, concludeerde hij zelfkritisch. „Ik kwam door in 9,6, terwijl ik 9,5 moet kunnen rijden. Misschien had het te maken met de eerste valse start van mijn tegenstander Moerasjov. Dat kost vaak wel wat tijd bij de tweede poging.”

Ntab, die in november brons behaalde bij de eerste wereldbeker in Minsk, zocht de ’schuld’ voor zijn gemiste kans op de Europese titel echter voornamelijk bij zichzelf. „Bij de NK opende ik sneller en reed ik een betere ronde. Ik had nu wat dieper moeten blijven zitten en ik kwam ook niet helemaal lekker uit de laatste binnenbocht. Richting de WK in Salt Lake City heb ik dus nog wat werk te doen. Daar moet ik met een vlekkeloze rit voor goud gaan.”

Koelizjnikov miste dit seizoen de eerste drie wereldbekers wegens blessureleed. Daarna eindigde hij in Nagano als derde en tweede op de 500 meter. De 25-jarige Rus is allerminst zeker van deelname aan de WK afstanden half februari in Salt Lake City. De wereldrecordhouder heeft een dopingverleden en mag daardoor, als sporttribunaal CAS de 4-jarige schorsing van Rusland voor onder meer deelname aan WK’s handhaaft, waarschijnlijk niet deelnemen aan de mondiale titelstrijd.