Sport/Darts
543447040
Darts

Van Gerwen wint op Lakeside

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen heeft zoals wel vaker een demonstratietoernooi gewonnen. In dit geval gebeurde het echter op de ’heilige grond’ van de dartwereld. Hij zegevierde op de legendarische Lakeside.

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen

Het WK van dartsbond BDO vindt dit jaar voor het eerst niet meer plaats op de Lakeside, waar de wereldtitelstrijd van de tegenhanger van het prestigieuze PDC sinds 1978 werd gehouden. Het evenement in Frimley Green is voor Van Gerwen een goede voorbereiding op het aanstaande PDC WK, waar hij vanaf 13 december de titel verdedigt. Mighty Mike kroonde zich inmiddels drie keer (2014, 2017 en 2019) tot wereldkampioen.

„De demonstratietoernooien zijn vooral goed om ritme op te doen en te houden”, aldus Van Gerwen, die het volgende week in een ’vriendschappelijke partij’ ook nog opneemt tegen de legendarische Phil Taylor, die in zijn carrière liefst zestien wereldtitels veroverde.

In de finale van het demonstratietoernooi op Lakeside wist Van Gerwen te winnen van Luke Humphries. Dat deed hij met 4-1 in legs. Eerder had hij in de halve finales al goede vriend Vincent van der Voort met 4-0 verslagen. ’Michael van Gerwen wint op Lakeside’, een kop die enkele jaren geleden nog een wereldtitel had geïmpliceerd. Zo won Raymond van Barneveld er vier (1998, 1999, 2003 en 2005) van zijn in totaal vijf wereldtitels.

Zelf gaf Van Gerwen eenmaal acte de présence bij een officieel WK van de BDO. De 30-jarige Vlijmenaar kwam alleen in 2007 in actie, maar bewaart niet zijn beste herinneringen aan dat mondiale eindtoernooi. Destijds verloor hij in de eerste ronde met 2-3 in sets van Gary Robson. In datzelfde jaar stapte hij vervolgens over naar de PDC. Daar is hij inmiddels jarenlang de onbetwiste nummer één van de wereld.

Het PDC WK begint over zo’n twee weken in het Londense Alexandra Palace. Van Gerwen start op de openingsavond (vrijdag 13 december) in de tweede ronde zijn jacht op titelprolongatie met een partij tegen Jelle Klaasen of Kevin Burness. De ’amateurs’ van de BDO strijden vanaf 4 januari van het nieuwe jaar in de O2 Arena, eveneens in Londen, om hun wereldtitel. Waar voor de PDC-profs een hoofdprijs van 500.000 Britse ponden ligt te wachten, moet de winnaar van de BDO het met eenvijfde deel van dat bedrag doen.