Sport/Voetbal
544057198
Voetbal

Toptransfer in Europees voetbal: Sadio Mané van Liverpool naar Bayern München

Sadio Mané is speler van Bayern.

Sadio Mané is speler van Bayern.

MÜNCHEN - Een nieuwe toptransfer in het voetbal: de Senegalese aanvaller Sadio Mané ruilt het rood van Liverpool in voor dat van Bayern Munchen. Mané werd al weken gelinkt aan de Duitse landskampioen, en woensdag kondigde Der Rekordmeister ook officieel zijn komst aan. Mané moet de vervanger worden van Robert Lewandowski, die dicht bij een akkoord met FC Barcelona is.

Sadio Mané is speler van Bayern.

Sadio Mané is speler van Bayern.

De transfer hing al weken in de lucht. Lewandowski maakte al duidelijk dat hij wilde vertrekken bij Bayern en Liverpool kocht met Darwin Núñez al een nieuwe spits. Ook Mané had op een persconferentie met Senegal al doen blijken dat hij ging vertrekken. „Willen de Senegalezen dat ik vertrek uit Liverpool? Ik zal doen wat zij willen”, zei de aanvaller toen.

Het eerste bod van Bayern was er één van 25 miljoen euro, het tweede was om en nabij de 27 miljoen euro met 6,5 miljoen euro bonussen. Tot tweemaal toe werd het bod met hoongelach ontvangen bij Liverpool, dat een vraagprijs had van 50 miljoen euro. Uiteindelijk werd er dan toch een akkoord gevonden. Bayern betaalt 32 miljoen euro, maar dat kan met bonussen oplopen tot 40 miljoen euro. Er was al een akkoord tussen de speler en de club. Mané tekent een contract tot medio 2025.

Nieuw avontuur

Mané maakte in 2016 de overstap van Southampton naar Liverpool. In zes seizoenen op Anfield behaalde hij drie Champions League-finales (waarvan één gewonnen), won hij één keer de Premier League en werd hij één keer gedeeld topscorer.

Op 30-jarige leeftijd vindt Mané het tijd voor een nieuw avontuur, daarvoor gaat hij naar de Duitse landskampioen Bayern Munchen. Met het aangekondigde vertrek van topspits Lewandowski, hadden de Duitsers dringend een waardige vervanger nodig. Daarvoor kwam het terecht bij Mané, in 269 wedstrijden bij Liverpool was hij goed voor 120 doelpunten. Zeker dit seizoen toonde Mané zijn waarde bij Liverpool, dat dicht kwam bij de Premier League- en de Champions League-titel.