Sport/Autosport
550245395
Autosport

Alleen Arie Luyendyk en Scott Brayton in verleden sneller

Rinus van Kalmthout maakt indruk richting Indy500: op twee na hoogste snelheid ooit

Rinus van Kalmthout in zijn bolide van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout in zijn bolide van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout heeft tijdens de eerste kwalificatiedag voor de Indy500 grote indruk gemaakt op de Indianapolis Motor Speedway. De 21-jarige Nederlander had slechts 2.23,073 nodig om vier rondjes af te leggen. Hij reed daarmee (dankzij een snelheid van ruim 376 kilometer per uur) de snelste tijd van de dag. Bovendien waren slechts twee coureurs ooit sneller dan Veekay zaterdag was: Arie Luyendyk en Scott Brayton.

Rinus van Kalmthout in zijn bolide van Ed Carpenter Racing.

Rinus van Kalmthout in zijn bolide van Ed Carpenter Racing.

„Ik ben wel heel tevreden. De condities waren goed, dat was natuurlijk wel lekker, maar de wagen lag ook gewoon nagenoeg perfect. Er valt nog wel wat uit te halen voor de sessies van morgen, maar ik kan zeker stellen dat dit een lekker begin is. Een eerste plaats is altijd mooi en om op P1 te staan op de Indianapolis Motor Speedway is heel bijzonder, maar ik moet mijn aandacht wel bij de kwalificatie houden. We zitten bij de eerste twaalf, maar morgen worden de startposities pas duidelijk. Er zijn nog twee sessies te gaan en daarin moet ik foutloos zijn. Als ik dat ben, kan ik meedingen naar de poleposition. Een plaats op de voorste startrij moet sowieso binnen onze mogelijkheden liggen.”

Naar het snelheidsrecord van Luyendyk (ruim 381 kilometer per uur), kijkt Van Kalmthout niet. „Normaliter blijft het record van Arie nog minstens een jaartje staan, want we zitten er ruim drie mijlen vanaf. We kunnen er natuurlijk wel een Nederlandse 1-2 van maken, als ik morgen nog iets harder ga”, aldus de jonge Nederlander, die hoopt de snelheid van Brayton te slechten en tijdens de race zijn twee IndyCar-overwinning ooit te behalen.

Rinus van Kalmthout krijgt een schouderklopje van Arie Luyendyk.

Rinus van Kalmthout krijgt een schouderklopje van Arie Luyendyk.

De kwalificatie voor de Indy500 wordt verspreid over meerdere sessies. Tijdens de eerste van zaterdag kwamen alle 33 coureurs in actie. Zondag komen de beste twaalf nog een keer in actie. Dit jaar is er ook een derde heat, waarin de snelste zes coureurs om pole strijden. Tijdens de kwalificatie wordt gekeken naar de gemiddelde snelheid over vier ronden. Van Kalmthout startte de Indy500 eerder als derde en vierde. De 106e editie van de Indy500 wordt 29 mei verreden.

Van Kalmthout eindigde vorige week als 23e tijdens de Grand Prix van Indianapolis. De 21-jarige coureur liep vroeg in de wedstrijd schade op door een botsing. Van Kalmthout staat tiende in het klassement met 113 punten.