Sport/Voetbal
551898227
Voetbal

Ajax-directeur Van der Sar: Toppers in Eredivisie pas na winterstop

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

HILVERSUM - Als het aan algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax ligt, wordt in het nieuwe competitieprogramma voor de Eredivisie rekening gehouden met de specifieke omstandigheden vanwege de coronacrisis.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

Indien onverhoopt tot einde van dit kalenderjaar nog geen of weinig publiek welkom is bij de wedstrijden, dan zou de oud-doelman graag zien dat alle extra interessante duels pas na de winterstop worden geprogrammeerd.

„De topduels zoals Ajax-Feyenoord, FC Twente-Heracles of FC Groningen-Heerenveen zijn natuurlijk het leukst met toeschouwers erbij”, liet Van der Sar in het NOS-programma Studio Sport weten. „Voor de uitzendingen op televisie is dat ook veel leuker voor de fans. Ik ben er echt een voorstander van om al deze wedstrijden pas na 1 januari te spelen.”

Volgens Van der Sar zou een dergelijke aanpak voor alle betrokken partijen goed kunnen uitpakken. „Of ik dat al bij de KNVB heb neergelegd? Nou, ik heb heel veel dingen in Zeist neergelegd. Ik denk dat de KNVB nu bezig is met de competitieplanning. We zullen vanuit alle overheidsregels ten aanzien van het coronavirus met z’n allen naar een competitiestart moeten gaan toewerken, op een zo eerlijk mogelijke manier.”

Van der Sar rekende voor dat Ajax in twee jaar tijd misschien wel ruim 8 miljoen euro „teruggeeft” aan het Nederlandse profvoetbal in het kader van de ’veranderagenda’ en het onlangs opgerichte noodfonds vanwege de coronacrisis. De Amsterdamse club kan dat dankzij „gedegen” financieel beleid goed opbrengen. „We betalen het meest, maar dat vind ik niet meer dan terecht. We hebben een gezonde buffer opgebouwd.”

Van der Sar gaf echter wel toe dat Ajax het „hardste” wordt geraakt als er nog langdurig zonder publiek gevoetbald moet worden. „We hebben inderdaad de hoogste begroting in Nederland en dat willen we ook graag. We hebben de ambitie om de Europese top te halen. Maar als de Champions League komend seizoen niet doorgaat, dan lopen we ruim 45 miljoen euro aan inkomsten mis. Dan krijgen we onze begroting echt niet rond. Als dan ook nog geen fans in de Eredivisie welkom zijn, dan hebben wij een serieus probleem en willen wij ook aanspraak maken op Den Haag.”