Sport

Eerste zege Jong Oranje in EK-kwalificatie

Door ANP

Uitblinker Steven Bergwijn scoorde zelf ook een keer

Uitblinker Steven Bergwijn scoorde zelf ook een keer

ANP

DOETINCHEM - Jong Oranje heeft vrijdag de eerste overwinning behaald in de kwalificatiereeks voor het EK van 2019 in Italië. De ploeg van bondscoach Art Langeler versloeg Jong Letland op De Vijverberg in Doetinchem met 3-0.

Uitblinker Steven Bergwijn scoorde zelf ook een keer

Uitblinker Steven Bergwijn scoorde zelf ook een keer

ANP

De Nederlandse beloften drukten het krachtsverschil voor rust uit in doelpunten van Oussama Idrissi, uitblinker Steven Bergwijn en Bart Ramselaar (strafschop). In de tweede helft verzuimde Jong Oranje het doelsaldo verder op te krikken.

Jong Oranje was de EK-kwalificatie vorige maand begonnen met een hoopvol gelijkspel tegen het sterke Engeland (1-1), maar een paar dagen later liet de ploeg van Langeler zich aftroeven door Schotland (0-2). Winst op de Letse beloften was daarom vrijdag vereist om niet al vroeg in de kwalificatiereeks het uitzicht op het EK te zien vertroebelen.

Langeler stuurde in Doetinchem twee debutanten het veld in: doelman Justin Bijlow van Feyenoord en Justin Kluivert. De Ajacied vormde een beweeglijke en gevaarlijke voorhoede met Bergwijn en Idrissi. Jong Oranje creëerde in de openingsfase kans op kans en kreeg in de zeventiende minuut wat hulp van de Letse doelman Vladislavs Kurakins, die een schot van Idrissi door zijn vingers liet glippen (1-0). Bergwijn was in de 35e minuut het eindstation van een vloeiende aanval. De PSV'er, die als beweeglijke spits bij nagenoeg alle gevaarlijke momenten was betrokken, nam een lage voorzet van linksback Thomas Ouwejan in het strafschopgebied aan en schoot uit de draai raak.

Nog voor rust werd het 3-0 door Ramselaar, die mocht aanleggen vanaf elf meter nadat een schot van Riechedly Bazoer op de uitgestoken hand van de Letse aanvoerder was beland.