552533
Autosport

Commotie rond ’transfer’ FIA-topman

Commotie rond ’transfer’ FIA-topman Marcin Budkowski

Commotie rond ’transfer’ FIA-topman Marcin Budkowski

SUZUKA - Het Formule 1-team van Renault bevestigde gisteren officieel de komst van FIA-topman Marcin Budkowski als de nieuwe uitvoerend directeur. Zijn overgang is uiterst omstreden in de paddock. Budkowski was bij de internationale autosportbond de hoogste baas op de technische afdeling en was in die hoedanigheid op de hoogte van alle technische ontwikkelingen en geheimen van de tien Formule 1-teams.

Commotie rond ’transfer’ FIA-topman Marcin Budkowski

Commotie rond ’transfer’ FIA-topman Marcin Budkowski

Budkowski nam in september ontslag in bij de FIA. Hij had weliswaar een concurrentiebeding in zijn contract staan met een periode van verplicht verlof van drie maanden, maar die periode is volgens de teams veel te kort. Zes teams, waaronder Mercedes, Ferrari en Red Bull, hebben over de kwestie een brief geschreven aan FIA-voorzitter Jean Todt en Formule 1-baas Chase Carey.

„Het is geen ideale situatie”, vindt Christian Horner, de teambaas van Red Bull. „Ieder team heeft de afgelopen drie jaar bij hem de deur platgelopen met technische vragen over of iets wel of niet legaal was. Drie weken geleden hebben wij nog met hem gesproken over het ontwerp van onze nieuwe achtervleugel. Hij is op de hoogte van vertrouwelijke details van alle teams. In dat licht bezien is die periode van drie maanden veel te kort.”

Cyril Abiteboul, de directeur van het F1-team van Renault, zei in een reactie dat de werkzaamheden van Budkowski bij zijn team niet alleen op het technisch vlak komen te liggen.