Nieuws/Sport
552541
Sport

Nog wat twijfels De Kock bij verlies in Wit-Rusland in 1995

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

Johan de Kock maakte de afgang van Oranje tegen Wit-Rusland in 1995 van dichtbij mee, en de toenmalige verdediger van Roda JC heeft ruim 22 jaar later nog steeds zijn twijfels...

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar

"Ik wil niet zeggen dat het een fout van Edwin van der Sar was, dat hij uitkwam toen Sergei Gerasimets diep ging", blikt De Kock terug. "Maar ik denk wel dat Ruud Hesp, met wie ik toentertijd samenspeelde bij Roda JC, langer in het doel zou zijn gebleven en erop vertrouwd zou hebben dat ik hem nog zou inhalen."

Gerasimets passeerde Van der Sar, schoot raak en die 1-0 achterstand kwam Oranje uiteindelijk niet meer te boven. "Het is jammer dat we daar verloren hebben, maar uiteindelijk hebben we het EK toch nog gehaald doordat we Noorwegen voorbij gingen”, aldus De Kock.

Als speler van FC Groningen, FC Utrecht, Roda JC, Schalke 04 en het Nederlands elftal had De Kock succes als voetballer en later als civieltechnisch ingenieur bouwde hij ook een geslaagde maatschappelijke carrière op. Al die bagage kon niet voorkomen dat ook De Kock als commissaris technische zaken van de KNVB terechtkwam in de neerwaartse spiraal die het Nederlandse voetbal in zijn greep heeft. 

Lees hier het hele vraaggesprek met Johan de Kock in de Premium-editie van De Telegraaf/Telesport van zaterdag 7 oktober.