Sport

Groep I: Kroatië snijdt zichzelf in vingers en wacht loodzware klus

IJsland berooft Turkije genadeloos van WK-droom

Door Van onze Telesportredactie

Johann Berg Gudmundsson (l.) juicht na zijn openingsgoal.

Johann Berg Gudmundsson (l.) juicht na zijn openingsgoal.

Reuters

IJsland heeft Turkije beroofd van de WK-droom.

Johann Berg Gudmundsson (l.) juicht na zijn openingsgoal.

Johann Berg Gudmundsson (l.) juicht na zijn openingsgoal.

Reuters

De Turken stonden voorafgaand aan de negende speelronde derde, met twee punten achterstand op zowel koploper Kroatië als nummer 2 IJsland. In Eskisehir had Turkije de spanning in de groep volledig terug kunnen brengen, maar de thuisploeg ging keihard onderuit: 0-3.

Gudmundsson

Door de eigen nederlaag én het gelijkspel van Kroatië tegen Finland (1-1) is Turkije inmiddels kansloos voor het WK. Voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson en Birkir Bjarnason kregen het fanatieke thuispubliek in de eerste helft al stil, terwijl Kari Arnason vijf minuten na rust de wedstrijd in het slot gooide.

IJsland is nu met 19 punten alleen koploper in groep I, en heeft met een thuiswedstrijd tegen Kosovo maandag vrij baan richting Rusland. Bij een zege kan de ploeg de tickets boeken. Kroatië leek dankzij Mario Mandzukic te gaan winnen van Finland, maar moest in de slotfase een ontzettend dure gelijkmaker slikken van Pyry Soiri. 

Omdat Oekraïne geen problemen had in Kosovo (2-0 zege) staat dat land nu net als Kroatië op 17 punten en wacht beide ploegen maandag in Kiev een onvervalste kraker. De Kroaten zijn drie goals in het voordeel ten opzichte van de Oekraïners, en hebben dus aan een remise genoeg om die ploeg achter zich te laten. Om kans te maken op de groepswinst, móét de ploeg echter winnen.

Stand Groep I:

1. IJsland 9-19 (14-7)

2. Kroatië 9-17 (13-4)

3. Oekraïne 9-17 (13-7)

4. Turkije 9-14 (12-11)

5. Finland 9-8 (7-11)

6. Kosovo 9-1 (3-22)

Lees meer over