Nieuws/Sport
553611
Sport

‘Snel terug naar eigen identiteit’

Jol: Van Gaal en Blind oorzaak malaise Oranje

Louis van Gaal (l) en Danny Blind op het WK van 2014.

Louis van Gaal (l) en Danny Blind op het WK van 2014.

Omdat Louis van Gaal en Danny Blind de identiteit van het Nederlandse voetbal hebben losgelaten bij Oranje is het Nederlands elftal international ver achterop geraakt. ,,Willen we terugkeren op het hoogste niveau dan moeten we snel terug naar onze eigen identiteit.”

Louis van Gaal (l) en Danny Blind op het WK van 2014.

Louis van Gaal (l) en Danny Blind op het WK van 2014.

Die analyse maakt trainer Martin Jol over de oorzaak van de malaise waarin Oranje verkeert en wat volgens de ex-coach van Ajax, Tottenham Hotspur en HSV zal resulteren in de afwezigheid van het nationale team op het WK 2018 in Rusland. De Scheveninger vertelt dit in een exclusief interview in de Engelse krant Daily Mail.

,,Louis van Gaal begon met het loslaten van de ‘Dutch way’ met vijf verdedigers achterop. We speelden voor het resultaat, maar verloren onze identiteit. Onder Danny Blind was dat hetzelfde want hij was pupil van Van Gaal.”

,,In Nederland hadden we een andere filosofie. Nu willen we zoals ieder ander land zijn, maar zijn die anderen beter dan ons.”

Martin Jol

Martin Jol

De kwaliteit, of beter het gebrek aan kwaliteit bij de spelers is daar nog eens bovenop gekomen, vertelt Jol in de Daily Mail. ,,We bezitten niet meer de kwaliteiten van voorheen. Niet meer de spelers die het verschil kunnen maken. Arjen Robben is ouder geworden, 33 jaar, en eigenlijk de enige ster die we nog hebben. Wijnaldum is ongelofelijk bij Liverpool, maar anoniem bij Oranje. Strootman is goed, maar niet speciaal.”

Volgens Jol is het een kwestie van tijd dat Nederland toch weer komt bovendrijven met een vijver met meer dan een miljoen KNVB-leden. ,,Topspelers worden geboren. Alleen hebben we ze nu jammer genoeg niet terwijl we altijd spelers hadden met extra talent.”

Geen WK

In een ontsnapping richting het WK 2018 gelooft Jol niet. Ondanks dat hij de individuele kwaliteiten bij Zweden niet hoger inschat. ,,Nee, maar Zweden houdt vast aan de eigen spelstijl en zijn tweede in de groep en wij derde. Zij kwalificeren zich en wij niet. Om terug te komen is het belangrijk om eerst onze identiteit terug te krijgen.”