Nieuws/Sport
554107
Sport

Monsterzege Zweden nekt het Nederlands elftal

WK lijkt utopie voor Oranje

Arjen Robben druipt af na de Wit-Russische gelijkmaker

Arjen Robben druipt af na de Wit-Russische gelijkmaker

Het Nederlands elftal ontbreekt zo goed als zeker voor de tweede achtereenvolgende keer op een groot eindtoernooi. In Wit-Rusland moest er na de monsterzege van Zweden met ruime cijfers gewonnen worden, maar werd het slechts 1-3. Alleen in theorie is een ontsnapping nog mogelijk.  

Arjen Robben druipt af na de Wit-Russische gelijkmaker

Arjen Robben druipt af na de Wit-Russische gelijkmaker

De opdracht voor het Nederlands elftal was na de wedstrijd van Zweden - Luxemburg simpel: zoveel mogelijk scoren. Doordat de Scandinaviërs met liefst 8-0 wonnen, was het verschil tussen Zweden en Oranje opgelopen naar zes punten en liefst veertien treffers. Een klap voor de ploeg van Dick Advocaat, die wist dat het WK en de tweede plaats in groep A ook bij een zege in Borisov mijlenver uit zicht was. 

Geloof

De bondscoach zag Oranje weifelend starten aan de wedstrijd. Het echte geloof leek te ontbreken bij het elftal, dat aantrad met vijf aanvallend ingestelde spelers: Davy Pröpper, Georginio Wijnaldum, Arjen Robben, Vincent Janssen en Ryan Babel. Tonny Vilhena completeerde het driemansmiddenveld, terwijl de achterhoede bestond uit Daryl Janmaat, Virgil van Dijk, Karim Rekik en Daley Blind.

Davy Pröpper in duel

Davy Pröpper in duel

De eerste kans kwam pas halverwege de eerste helft. Een schot van Janssen spatte uiteen op de lat. Kort daarna was het wel raak. Robben legde goed terug op Pröpper, die van dichtbij raak schoot: 0-1. Daarna ontstonden er mogelijkheden op meer treffers, maar Janssen maakte geen scherpe indruk. Babel maakte op zijn beurt een foute keuze, door vrijstaand voor de Wit-Russische doelman Sergey Chernik de in buitenspel verkerende Pröpper aan te spelen in plaats van zelf te schieten.

Na rust kreeg Janssen opnieuw een grote kans, maar dat gold ook zeker voor de Wit-Russen aan de andere kant. Jasper Cillessen voorkwam in eerste instantie nog dat Sergey Balanovich doel trof, maar na 55 minuten was het toch raak. Cillessen was kansloos op een inzet van Maksim Volodko: 1-1. Die treffer was de doodsteek voor Oranje, dat in de resterende minuten een ontgoochelde indruk maakte, maar nog wel won. Robben benutte een strafschop, nadat invaller Bas Dost werd vastgehouden.

Ongeloof bij Vincent Janssen

Ongeloof bij Vincent Janssen

Geen oranje zomer

Memphis Depay schoot in blessuretijd nog raak uit een vrije trap: 1-3. Oranje heeft door de zege nog altijd drie punten minder dan nummer twee Zweden. Nu het doelsaldoverschil plus twaalf is, zal Nederland zo goed als zeker voor de tweede keer op rij niet aanwezig zijn op een groot eindtoernooi. Dinsdag wacht het laatste WK-kwalificatieduel met Zweden.