Nieuws/Sport
554135
Sport

Scandinaviërs laten geen spaan heel van Luxemburg: 8-0

Zweden schudt Oranje bijna af dankzij 8-0 zege

Ola Toivonen en Marcus Berg

Ola Toivonen en Marcus Berg

Nog voordat Oranje zelf heeft gespeeld tegen Wit-Rusland heeft zich een rampscenario voltrokken voor de ploeg van bondscoach Dick Advocaat. Concurrent Zweden won in de Friends Arena in Solna met liefst 8-0 van Luxemburg, waardoor dat land zo goed als zeker is van de play-offs. Zeven van de acht doelpunten werden gemaakt door oud-Eredivisie-spelers.

Ola Toivonen en Marcus Berg

Ola Toivonen en Marcus Berg

Oranje hoopte vooraf dat Luxemburg voor een verrassing zou kunnen zorgen of in ieder geval de schade beperkt zou kunnen houden. Voorafgaand aan beide wedstrijden was het onderlinge verschil in doelsaldo tussen Nederland en Zweden immers plus zes in het voordeel van de Scandinaviërs. Zweden, dat ook nog eens drie punten meer heeft dan Oranje, startte echter voortvarend. Ola Toivonen, oud-speler van PSV, ging na tien minuten gemakkelijk naar de grond na een ogenschijnlijk onschuldig duel met Luxemburg-speler Martins Pereira. Andreas Granqvist, voormalig FC Groningen, maakte vanaf de strafschopstip geen fout: 1-0. Niet veel later schoof Marcus Berg, die bij beide bovengenoemde Eredivisie-clubs speelde, de 2-0 binnen. 

Diezelfde Berg prikte na 36 minuten na rust ook de derde Zweedse treffer tegen de touwen, waardoor Zweden al voor rust op een comfortabele voorsprong stond. In de tweede helft kwam Luxemburg wat beter voor de dag. Er waren mogelijkheden voor Aurélien Joachim (oud-RKC en Willem II) en Telstar-speler Gerson Rodrigues, maar beiden hadden het vizier niet op scherp. 

Hattrick Berg

Dat had Berg op zijn beurt wel. De aanvaller liep zomaar weg bij zijn directe tegenstanders en schoot beheerst zijn derde doelpunt tegen de touwen: 4-0. Daarna was Zweden niet meer te houden. Mikael Lustig kopte na een uur de 5-0 binnen, waarna Granqvist voor de tweede keer een strafschop benutte (na hands Luxemburg) en de stand op 6-0 bracht. Twintig minuten voor tijd kopte Berg met zijn vierde doelpunt van de avond de 7-0 binnen. Met een prachtig geplaatst schot zorgde Toivonen voor 8-0.

Nederland moet met soortgelijke cijfers van Wit-Rusland winnen, om nog enige kans te maken op de tweede plaats in groep A. Zweden, dat nu een doelsaldo van plus veertien heeft, heeft door de monsterscore zelfs nog een kans op de eerste plaats. Het land heeft een punt meer dan Frankrijk, dat later nog speelt tegen Bulgarije.