Sport/Wielrennen
554149
Wielrennen

Oomen elfde in Lombardije

'Superfijn om het seizoen zo af te sluiten'

Sam Oomen op archiefbeeld

Sam Oomen op archiefbeeld

COMO - Met een knappe elfde plek in de Ronde van Lombardije heeft Sam Oomen zijn wielerseizoen 2017 afgesloten. Het is het beste resultaat voor de pas 22-jarige renner van Team Sunweb in een monumentale klassieker.

Sam Oomen op archiefbeeld

Sam Oomen op archiefbeeld

,,In Luik-Bastenaken-Luik reed ik dit voorjaar ook al een finale, maar nu zat ik veel dichter tegen de ereplaatsen te koersen. Toen ik voor de laatste klim hoorde dat ik nog voor een top-tien klassering in een monument aan het koersen was, kreeg ik wel een extra boost. Het is super fijn om het seizoen zo af te sluiten”, zei Oomen voldaan aan de boorden van het idyllische Lago di Como.

Voor de steile klim van de Civiglio koos Oomen op zo’n twintig kilometer van de streep de aanval en kreeg hij Sky-Italiaan Gianni Moscon mee. ,,Het was natuurlijk wachten op de aanval van Vincenzo Nibali. Dan kun je beter participeren en voor die klim in de aanval gaan. Je hoopt dan het geweld van de grote tenoren voor te zijn en later bij die mannen te kunnen aansluiten. Op het moment dat Nibali aanzet, kan ik hem immers toch niet volgen.”

Oomen werd echter aan de voet van de klim reeds terug gepakt. Nadat eerst Thibaut Pinot demarreerde, ging vervolgens Nibali. De Siciliaan was een klasse apart en wist Pinot in de technische afdaling te lossen om vervolgens in de laatste 14 kilometer een knappe solo op te voeren.  ,,Heel knap hoe Nibali het heeft gedaan”, oordeelde ook Oomen. ,,De hele week wordt hij aangestipt als dé topfavoriet voor Lombardije. Als je het dan op deze manier waar maakt, daar kan ik alleen maar respect voor hebben.”

Oomen kijkt tevreden terug op zijn seizoen 2017. ,,Ik heb dit jaar opnieuw een flinke stap gezet. Ik hoop deze lijn in de toekomst te vervolgen, al begrijp ik dat de stapjes de komende jaren wat kleiner zullen worden. Ik kijk met een heel voldaan gevoel terug op 2017. Zeker met zo’n afsluiter, want ik vind de Ronde van Lombardije een van de mooiste koersen van het jaar. Dit is super gaaf.”