Sport/Tennis
555260231
Tennis

Nederlands Davis Cup-team verslaat Uruguay en plaatst zich voor kwalificatieronde

Wesley Koolhof.

Wesley Koolhof.

Het Nederlands Davis Cup team heeft zich geplaatst voor de kwalificatieronde. De overwinning van Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop in het dubbelspel was zondag voldoende voor de ploeg van captain Paul Haarhuis om de ontmoeting met Uruguay al na drie wedstrijden naar zich toe te trekken. Zaterdag hadden Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor in het enkelspel de eerste twee punten al binnengesleept

Wesley Koolhof.

Wesley Koolhof.

Koolhof en Middelkoop hadden weinig moeite met Martin Cuevas en Ignacio Carou. Het Nederlandse duo liep al snel uit naar een 4-1 voorsprong en de eerste set kwam dan ook geen seconde in gevaar: 6-2.

Ook in het tweede bedrijf hadden de mannen uit Uruguay niets in te brengen en binnen no time stond er 6-2, 6-1 op het scorebord.

In een afsluitend enkelspel, dat er niet meer toe deed, won ook Robin Haase van zijn Uruguayaanse tegenstander. De Nederlandse nummer 224 van de wereldranglijst was met 6-3 6-2 te sterk voor Carou, die 867e staat.

Door de overwinning op Uruguay houdt Oranje de kans levend om zich te plaatsen voor de prestigieuze Davis Cup Finals, waar miljoenen euro’s kunnen worden verdiend. De tegenstander wordt aan het einde van dit jaar bekend via een loting. De winnaars plaatsen zich vervolgens voor de finaleronde van eind 2022 met zestien deelnemers. Bovendien is sowieso handhaving in de Wereldgroep veiliggesteld.

Zaterdag

Het Nederlandse team kende zaterdag al een uitstekende start van het treffen met Uruguay. Van de Zandschulp en Griekspoor hadden Nederland na de eerste dag op een comfortabele 2-0 voorsprong gezet.

Tenniscaptain Haarhuis vol vertrouwen richting Davis Cup

Haarhuis kijkt vol vertrouwen uit naar de kwalificatiewedstrijden voor de Daviscupfinale van de Nederlandse tennissers begin volgend jaar. Het bereiken van die volgende ronde ten koste van Uruguayziet hij als bevestiging van de huidige status van het Nederlandse tennis.

„Dit laat zien dat we als land en als spelers bereiken wat we willen”, aldus Haarhuis op een persconferentie in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. De Daviscup-overwinning op het Zuid-Amerikaanse land is na de recente plek in de kwartfinale van Van de Zandschulp op de US Open het volgende succes in het Nederlandse mannentennis.

Haarhuis verwachtte twee weken geleden nog dat het moeilijk zou worden om Uruguay te verslaan. Maar uiteindelijk verscheen Nederland met de sterkste opstelling op het gravel, terwijl bij de tegenstander onder meer de als hoogste geklasseerde Uruguayaan Pablo Cuevas ontbrak. „Dat veranderde de verschillen tussen de twee teams erg”, zei Haarhuis. „Als je kijkt naar wie er speelden, ben ik niet verrast door deze overwinning.”

Wat betreft de kansen om door te stoten tot de Daviscup Finals is volgens de captain veel afhankelijk van de loting, die aan het einde van dit jaar zal plaatsvinden. Haarhuis hoopt weer een keer in eigen land te mogen spelen. Het Nederlandse team moest de laatste zeven internationale wedstrijden op vreemde bodem afwerken. „We hebben een sterk team en zullen het iedere tegenstander moeilijk maken”, aldus de oud-tennisser.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop