Sport/WK voetbal
558076401
WK voetbal

Makkelie fluit kraker Duitsland-Spanje

WK nieuws: WK-shirts Oranje leveren 60.000 euro op voor arbeidsmigranten

Het WK voetbal is alweer toe aan speelronde twee. Blijf op de hoogte van al het nieuws (in de kantlijn) via dit bericht, dat dagelijks van updates wordt voorzien.

Bekijk in ons match center het speelschema, de diverse groepen en meer.

WK-shirts Oranje leveren op eerste veiling 60.000 euro op voor arbeidsmigranten

18.39 uur: De shirts die het Nederlands elftal droeg op het WK tegen Senegal (2-0) hebben op een veiling een kleine 60.000 euro opgeleverd. Dat geld gaat, net als de opbrengsten van de gedragen shirts uit de andere duels van Oranje in Qatar, naar arbeidsmigranten in het gastland.

Het shirt van aanvoerder Virgil van Dijk leverde volgens onlineplatform MatchWornShirt het meest op: bijna 5000 euro. Ook de shirts van doelpuntenmakers Cody Gakpo en Davy Klaassen en Oranjedebutant Andries Noppert waren populair met opbrengsten tussen de 2800 en 3603 euro. De veiling van de wedstrijdshirts begint steeds direct na de aftrap en loopt dan tot het volgende duel.

Van Dijk zei eerder te hopen dat Oranje in Qatar kan bijdragen aan de veranderingen die al een aantal jaar gaande zijn op het gebied van arbeidsrechten. Mensenrechtenorganisaties maken zich al jaren sterk voor betere omstandigheden voor de vele arbeidsmigranten in Qatar.

„Vanuit de ’bestuurskamers’ is al veel gedaan om de situatie te verbeteren, maar wij willen daar vanuit de kleedkamer ook een concrete bijdrage aan leveren”, aldus Van Dijk. „Allereerst door hier op dit wereldpodium aandacht te vragen voor hun situatie. Maar ook door de veilingopbrengst van onze wedstrijdshirts te gebruiken om de in gang gezette verbeteringen mede te financieren.”

Makkelie scheidsrechter bij Spanje - Duitsland

16.09 uur: Danny Makkelie is zondag de scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Spanje en Duitsland. Het wordt het eerste optreden van de Nederlander dit WK. Zijn assistenten zijn Hessel Steegstra en Jan de Vries.

Duitsland verloor de eerste wedstrijd op het WK van Japan (1-2) en kan zich eigenlijk geen misstap meer veroorloven. Spanje won overtuigend (7-0) van Costa Rica.

Succesvolle knieoperatie voor Franse verdediger Hernandez

08.27 uur: De Franse verdediger Lucas Hernandez heeft in het Oostenrijkse Innsbruck een succesvolle operatie aan zijn rechterknie ondergaan. Dat heeft zijn Duitse club Bayern München laten weten.

Hernández raakte geblesseerd aan zijn knie in de eerste groepswedstrijd van Frankrijk op het WK in Qatar, tegen Australië. Bij onderzoek in het ziekenhuis in Doha werd een scheur in de voorste kruisband van zijn rechterknie geconstateerd.

Hij kampte eerder met blessures en was vlak voor het WK net teruggekeerd in de ploeg, na zeven weken afwezigheid door een liesblessure. Volgens Bayern München begint Hernández op korte termijn aan zijn revalidatie bij zijn club. De verwachting is dat hij een aantal maanden is uitgeschakeld.

Brazilië blijft op WK grote favoriet, kansen Oranje stijgen iets

08.12 uur: De kans dat Brazilië volgende maand voor de zesde keer de wereldtitel wint, is nog iets groter dan voor het WK begon. Dat is de conclusie van sportdatabureau Nielsen’s Gracenote, nu alle teams één keer in actie zijn gekomen in Qatar.

Brazilië begon het toernooi met een kans van 20 procent op de wereldtitel. Na de zege van 2-0 van donderdag op Servië, in combinatie met de uitslagen van de andere deelnemers, is dat nu opgelopen tot 24 procent.

Argentinië leek vooraf, met 16 procent, de grootste uitdager van Brazilië. De Zuid-Amerikanen zijn na het verrassende verlies tegen Saoedi-Arabië echter flink teruggezakt. Gracenote geeft nu Spanje en Nederland, met allebei 9 procent, de meeste kans achter Brazilië om wereldkampioen te worden. Voordat de mondiale eindronde in Qatar begon, stonden beide landen nog op 7 procent. Spanje won het eerste groepsduel met 7-0 van Costa Rica en Nederland met 2-0 van Senegal.

Volgens Gracenote zijn de volgende zestien landen na de eerste speelronde het meest kansrijk om de achtste finales te halen: Brazilië, Spanje, Nederland, Engeland, Frankrijk, Ecuador, België, Portugal, Japan, Zwitserland, Saoedi-Arabië, Uruguay, Argentinië, Denemarken, Kroatië en de Verenigde Staten.

Dertien van de zestien landen had Gracenote voor het WK ook genoemd als achtste finalist. Duitsland, Mexico en Iran zitten er nu niet meer bij. Die plekken zijn ingenomen door Japan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.