Nieuws/Sport
558141889
Sport

Chepngetich wint WK-goud in nachtelijke hitte

Ruth Chepngetich komt als eerste over de meet.

Ruth Chepngetich komt als eerste over de meet.

DOHA - De Keniaanse atlete Ruth Chepngetich heeft bij de wereldkampioenschappen atletiek in Doha de nachtelijke marathon gewonnen.

Ruth Chepngetich komt als eerste over de meet.

Ruth Chepngetich komt als eerste over de meet.

De 25-jarige hardloopster won het goud in een slopend warme wedstrijd; de temperatuur schommelde tussen de 30 en 32 graden. Haar tijd na 42,195 kilometer was 2.32.43.

Chepngetich onttroonde Rose Chelimo uit Bahrein, die twee jaar geleden de wereldtitel veroverde in Londen. Chelimo liep nu naar het zilver in 2.33.46. De Namibische Helalia Johannes pakte het brons in 2.34.15.

Tientallen deelneemsters haalden de finish niet in de loodzware race. Het was waarschijnlijk de warmste marathon ooit gelopen op een kampioenschap. Ambulances reden af en aan om oververhitte hardloopsters naar het veldhospitaal te brengen.

Chepngetich behoorde vooraf tot een van de favorieten. Ze toonde haar klasse begin dit jaar met de winst in de marathon van Dubai in een bijzonder snelle 2.17.08. In Doha, waar de atletes zes rondjes liepen over de boulevard, bepaalde ze al vroeg in de wedstrijd het tempo. Onder haar aansporing ontstond een kopgroep, met daarin Chelimo, Johannes en ook de 39-jarige routinier Edna Kiplagat, wereldkampioene in 2011 en 2013.

Na 34 kilometer plaatste Chepngetich een beslissende versnelling. Ze zette haar drie medevluchters op steeds grotere achterstand en finishte met ruim een minuut voorsprong op Chelimo als eerste.