Sport/Schaatsen
56098
Schaatsen

'Sven Kramer is van binnen vreselijk onzeker'

Jorrit Bergsma en Jillert Anema

Jorrit Bergsma en Jillert Anema

Verreweg de belangrijkste externe factor voor Jorrit Bergsma luistert naar de naam Sven Kramer. Oftewel, de Sven-factor. Diens jarenlange successen op het ijs en de daaruit voortvloeiende publiciteit maken dat Kramer bijna in alles het vaste referentiepunt is voor met name Jillert Anema. De trainer van Bergsma laat haast geen gelegenheid onbenut om zijn mening over de eeuwige plaaggeest van Bergsma te ventileren. Ook in de aanloop naar de vijf kilometer van morgen op de WK afstanden. "In de basis is Jorrit de snellere schaatser. Als dat er uitkomt, wint hij”, zegt hij.

Jorrit Bergsma en Jillert Anema

Jorrit Bergsma en Jillert Anema

Sportief succes voor Bergsma - op de vijf en/of tien kilometer - zou voor Clafis, de ploeg van de beschoten hoofdsponsor Bert Jonker, een flinke opsteker betekenen. Op het ijs marcheert het in de volle breedte van de ploeg al langer niet naar wens, hoewel Anema dat zelf anders ziet. "Als enige ploeg hebben we vier Nederlandse kampioenen in de gelederen. Dus we zijn best goed bezig. Bij Lotto-Jumbo is Sven de enige die twee titels heeft, de rest heeft niets.”

Met frustratie of mentale spelletjes hebben zijn terugkerende opmerkingen over Kramer volgens hem niets te maken. "Als Jorrit bij een andere ploeg had gezeten en Sven bij mij, zou ik heus geen andere dingen zeggen. Sven wil altijd de favoriet zijn en wordt graag op een voetstuk geplaatst, maar van binnen is hij vreselijk onzeker. Voor een belangrijke wedstrijd belt hij met de ijsmeester. Mensen, wat een drukte om niets. Dat ijs ligt er echt wel. Sven haalt kennelijk energie uit dat soort dingen. Wat dat betreft zijn Sven en Jorrit totaal verschillend. Maar tegelijkertijd, dat maakt hun duels ook zo boeiend.”

Lees in de premiumversie van De Telegraaf/Telesport een interview met Jorrit Bergsma.