Sport/Voetbal
565236296
Voetbal

Redouan El Yaakoubi speelde tegen Ajax met witte band met tekst ’respect’

Excelsior: ’Als club, team en mens geraakt door ophef over OneLove-band’

Redouan El Yaakoubi wilde niet met een OneLove-aanvoerdersband spelen.

Redouan El Yaakoubi wilde niet met een OneLove-aanvoerdersband spelen.

Excelsior zegt „geraakt” te zijn door de ophef die is ontstaan doordat aanvoerder Redouan El Yaakoubi weigerde om in de wedstrijd tegen Ajax te spelen met een band met daarop het OneLove-logo. De verdediger koos ervoor om een witte band te dragen met daarop het woord ’respect’, in plaats van het OneLove-logo. Bij alle andere wedstrijden in het betaalde voetbal droegen de aanvoerders wel een band met dat logo, dat staat voor inclusiviteit en verbinding en tégen alle vormen van discriminatie.

Redouan El Yaakoubi wilde niet met een OneLove-aanvoerdersband spelen.

Redouan El Yaakoubi wilde niet met een OneLove-aanvoerdersband spelen.

Feyenoord-captain Orkun Kökcü weigerde zondag vanwege zijn geloofsovertuiging om de OneLove-band te dragen tegen AZ. Gernot Trauner fungeerde daarom eenmalig als aanvoerder van Feyenoord en hij droeg de band wel. De weigering van Kökcü en El Yaakoubi leidde tot heel wat commotie.

„Afgelopen dagen zijn wij onbedoeld middelpunt geworden van een discussie die haaks staat op de uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en intern hoog in het vaandel hebben staan”, schrijft algemeen directeur Daan Bovenberg van Excelsior in een schriftelijke verklaring. „Dit statement is niet bedoeld als een boodschap vol afgewogen woorden om een nieuwe discussie te starten over goed of fout. Over voors en tegens. Deze boodschap is bedoeld om aan te geven dat de ophef ons raakt. Als club. Als team. Als mens. Laat duidelijk zijn dat noch Redouan noch de club zich distantieert van alles waar de OneLove-campagne voor staat. Er is bij ons nooit een discussie geweest over het niet willen uitdragen van deze boodschap.”

El Yaakoubi gaf na het duel met Ajax een uitgebreide verklaring over zijn keuze. „Laat ik vooropstellen dat ik het heel belangrijk vind dat iedereen zichzelf is, daar sta ik ook voor. Maar ik wilde de boodschap nog krachtiger maken, allesomvattender. En ik vind respect voor iedereen belangrijk, ook voor mensen die er net iets anders tegenaan kijken. We moeten respect hebben voor elkaars normen en waarden.”

Bovenberg noemt de 26-jarige Utrechter iemand die ongelijkheid in de wereld bestrijdt „en een algeheel maatschappelijk respect” nastreeft. „Zijn initiatief om daarbij geen onderscheid te willen maken tussen welke problematiek en ongelijkheid dan ook die we in de wereld en maatschappij met elkaar kennen, heeft echter niet uitgepakt op een manier zoals verwacht.” El Yaakoubi ontbreekt woensdag in de bekerwedstrijd tegen MVV Maastricht, volgens de club omdat hij geblesseerd is.

Directeur Dennis te Kloese van Feyenoord zei zondag de rol van Kökcü deze week te gaan bespreken. De club heeft nog niet gereageerd op vragen daarover.