Sport/Schaatsen
56957
Schaatsen

'Ik had iedere slag een gevoel van macht'

Kramer: 'Deze tijd geeft een vertekend beeld'

Sven Kramer checkt zijn schaatsen.

Sven Kramer checkt zijn schaatsen.

Natuurlijk was het leuk om op de WK afstanden in Gangneung een officieus wereldrecord laaglandbaan te schaatsen. Maar Sven Kramer was de eerste om kanttekeningen te plaatsen bij zijn winnende tijd van 6.06,82. "Het is duidelijk dat ik hier voordeel heb gehad van de blowers die in de hal hangen. Deze tijd geeft een vertekend beeld'', zei de Fries tegen de NOS.  

Sven Kramer checkt zijn schaatsen.

Sven Kramer checkt zijn schaatsen.

De installatie die in de nok van de olympische schaatshal hangt en de schaatsers op de rechte stukken een onnatuurlijke rugwind bezorgt, was het gesprek van de openingsdag van het vierdaagse toernooi. Kramer kon niet ontkennen dat de omstandigheden hem in de kaart hadden gespeeld.  "Iedereen die hier aan de start staat, heeft een beetje voordeel'', zei hij in de Zuid-Koreaanse kustplaats. "Dit is iets dat je op meerdere ijsbanen ziet. Zolang die installatie de hele wedstrijd aanstaat en alle schaatsers daar voordeel van hebben, is het niet erg."

Voorschot

Meer nog dan met zijn tijd en bijbehorende gouden medaille was Kramer te spreken over de indeling van zijn race. Hij speelde met zijn directe tegenstander Jorrit Bergsma en nam een jaar voor het begin van de Winterspelen van 2018 een voorschot op in ieder geval één medaille.  Kramer overlegde, in twaalfeneenhalve ronde, vier 28'ers en liet de resterende omlopen schommelen tussen 29,0 en 29,4. "Deze rit was heel goed, ik ben hier heel erg blij mee. Want hoe je het wendt of keert, dit is wel een fantastische tijd."

Tandje bij

"Ik had iedere slag een gevoel van macht'', vervolgde hij. Na zeven ronden zette hij een tandje bij, waarmee hij Bergsma definitief van zich af schudde. Die finishte uiteindelijk in 6.09,33 en werd daarmee de enige andere rijder die er in slaagde onder de 6.10 te blijven. De verrassende winnaar van het brons, de Nieuw-Zeelander Peter Michael, kwam over de streep in 6.11,67. Douwe de Vries moest met zijn 6.13,70 genoegen nemen met de vierde plaats.  Kramer behaalde op de 5000 meter zijn vijfde wereldtitel op rij. Na afloop kreeg hij de gouden medaille overhandigd die eerder op de dag na afloop per ongeluk aan Ireen Wüst was uitgereikt. 

Goed gevoel

"Natuurlijk ben ik hier blij mee. Maar het goede gevoel dat ik aan deze race overhoud, daar gaat het mij vooral om. Dat blijft me meer blij dan die hoogste plaats op het erepodium."