Sport/Wielrennen
570538674
Wielrennen

Roglic sluit wielerjaar 2019 af als nummer 1

Primoz Roglic

Primoz Roglic

COMO - De Sloveense wielrenner Primoz Roglic sluit het jaar af als nummer 1 van de wereldranglijst.

Primoz Roglic

Primoz Roglic

De renner van Jumbo-Visma reed 4635,28 punten bij elkaar voor de UCI-ranglijst. Roglic won begin dit jaar de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië. Hij eindigde vervolgens als derde in de Giro. De 29-jarige Sloveen won onlangs met de Vuelta alsnog zijn eerste grote ronde.

Topfavoriet

De kopman van Jumbo-Visma zegevierde afgelopen week ook in twee Italiaanse eendagskoersen, de Ronde van Emilië en de Tre Valli Varesine. Als topfavoriet moest hij zaterdag in de Ronde van Lombardije, gewonnen door Bauke Mollema, genoegen nemen met de zevende plek.

„Dit was mijn meest succesvolle seizoen tot nu toe”, zei Roglic. „Afgelopen week heb ik laten zien dat ik ook in eendaagse wedstrijden mijn mannetje sta. Maar het meest gelukkig ben ik met het feit dat ik het seizoen afsluit als nummer 1 van de wereld.”

Kleinere wedstrijden

Het seizoen telt nog een aantal kleinere wedstrijden, maar Roglic kan al niet meer achterhaald worden. Achter de Sloveen zijn de verschillen tussen Julian Alaphilippe (tweede), Jakob Fuglsang (derde), Tourwinnaar Egan Bernal (vierde) en de onttroonde wereldkampioen Alejandro Valverde (vijfde) klein. Mathieu van der Poel is de beste Nederlander op de elfde plaats. Mollema schoot na zijn zege in Lombardije dertien plekken omhoog, naar positie 16. Mike Teunissen (25e) en Dylan Groenewegen (26e) staan ook hoog in het klassement.