Nieuws/Sport
571125157
Sport

Nike sluit omstreden atletiekproject

Alberto Salazar

Alberto Salazar

NEW YORK - Tweevoudig wereldkampioene Sifan Hassan hoeft niet meer zelf te beslissen of ze al dan niet bij het omstreden Nike Oregon Project wil blijven trainen. Nadat hoofdcoach Alberto Salazar is geschorst wegens het overtreden van dopingregels, heeft sponsor Nike besloten het project te beëindigen.

Alberto Salazar

Alberto Salazar

In een brief aan de atleten laat Nike CEO Mark Parker weten dat de situatie met Salazar voor te veel afleiding zorgt waardoor het moeilijk is voor de atleten om zich op hun trainingen en wedstrijden te focussen. Parker schrijft ook dat Nike Salazar zal bijstaan in het beroep dat is aangetekend na de schorsing van USADA, het Amerikaanse anti-dopingagentschap.

Het Oregon Project begon in 2001 en had vooral veel succes met de Brit Mo Farah, die vier gouden olympische medailles won op de Spelen van 2012 en 2016. In 2017 sloot de Nederlandse atlete Sifan Hassan aan bij dit project, hoewel er toen al een onderzoek gaande was tegen Salazar. Hassan won onlangs, bij de Wereldkampioenschappen Atletiek in Doha, goud op de 10.000 meter en de 1500 meter. Na de WK wilde ze nog niet zeggen of ze het Oregan Project ging verlaten, maar die beslissing is dus nu voor haar genomen. Ze moet op zoek naar ene nieuwe coach.