Sport/Schaatsen
57519
Schaatsen

Eerste titel voor Nederland ooit op 500 meter bij WK afstanden

Smeekens stunt met goud

Jan Smeekens is dolblij met goud.

Jan Smeekens is dolblij met goud.

Jan Smeekens heeft vrijdag als eerste Nederlander ooit goud veroverd op de 500 meter bij de WK afstanden.

Jan Smeekens is dolblij met goud.

Jan Smeekens is dolblij met goud.

De sprinter van Team Lotto-Jumbo klopte de Duitser Nico Ihle met acht honderdsten: 34.58 om 34.66. De Rus Ruslan Mursahov (34.76) moest genoegen nemen met het brons. 

Ronald Mulder (34.80) legde beslag op de vijfde plaats. Dai Dai Ntab, nationaal kampioen op de 500 meter, kwam in de tweede (buiten)bocht ten val en verknalde daarmee zijn WK-debuut. Olympisch kampioen Michel Mulder (niet gekwalificeerd) en wereldkampioen Pavel Koelizjnikov uit Rusland (niet fit) ontbraken in Gangneung.

"Het was zo spannend, omdat er na mij nog vier ritten waren", aldus Smeekens in gesprek met de NOS. "Dat het gelukt is, is fantastisch. Het is zeker emotioneel, zeker na het dal waar ik in zat na de Olympische Spelen, met die tweede plek", stelde de man uit Raalte, die in Sotsji door een computerfout goud dacht te hebben gewonnen, maar uiteindelijk op 12 duizendsten tweede werd.

"Nu neem ik revanche. Ik win, en dik ook. Deze dag stond al tijden met dikke, rode letters in mijn agenda. Hier train ik het hele jaar voor, met de Spelen in mijn achterhoofd. Ik kan het nog niet helemaal beseffen", aldus Smeekens, die in 2011 en 2013 brons veroverde op de 500 meter.

Jan Smeekens snelt naar goud.

Jan Smeekens snelt naar goud.