Nieuws/Sport
57686377
Sport

IOC-baas Thomas Bach: veilige Spelen ook zonder vaccin

IOC-baas Thomas Bach.

IOC-baas Thomas Bach.

Ook als er nog geen vaccin is om het coronavirus te beteugelen, kunnen de Olympische Spelen volgend jaar doorgaan in Tokio. Dat zei Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, donderdag voor de start van een tweedaagse vergadering met de lokale organisatoren. Bach voelt zich gesterkt door het toenemend aantal sportwedstrijden en -evenementen dat inmiddels weer wordt gehouden ondanks het feit dat een vaccin nog niet beschikbaar is.

IOC-baas Thomas Bach.

IOC-baas Thomas Bach.

De Spelen van Tokio 2020 werden met een jaar uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie die ook nu nog aanhoudt. Daarom is er onzekerheid of er volgend jaar plaats is voor een dergelijk mega-evenement. „We zien dat de sport langzaam maar zeker terugkeert en dat een aantal evenementen onlangs met succes zijn georganiseerd, inclusief wedstrijden in diverse Japanse competities”, zei Bach, die ook wees op de Tour de France. „Het is het bewijs dat grote sportevenementen mogelijk zijn, zelfs zonder een vaccin.”

Maar een vaccin en een groei van het ’sneltesten’ zou volgens Bach het organiseren van de Spelen wel „vergemakkelijken.” De Spelen moeten nu op 23 juli 2021 beginnen, maar in Japan is de publieke opinie inmiddels gedraaid. Volgens onderzoek van Kyodo News zou zelfs nog maar amper een kwart van de Japanners de Spelen volgend jaar willen zien doorgaan.

Op de meeting, die wordt gehouden via een videoverbinding, zal onder meer verder worden gesproken over een vereenvoudiging van de Spelen om de kosten de verlagen. Bach kondigde alvast aan geen overhaaste beslissingen te willen nemen. „Op dit moment kunnen regeringen wereldwijd zelfs niet zeggen wat morgen of volgende week is toegestaan en naar welk land je kunt reizen. Niemand kan van ons verwachten dat we nu weten wat er over tien maanden nodig is om voor alle betrokkenen een veilige omgeving te waarborgen.” Toch hield de Duitser de moed erin. „We zullen er samen een succes van maken”, sloot hij af.