Sport/Voetbal
577562802
Voetbal

Bizarre ontknoping in Keuken Kampioen Divisie

Drama in Doetinchem: niet De Graafschap, maar Go Ahead Eagles promoveert naar Eredivisie

De spelers van Go Ahead Eagles vieren de promotie

De spelers van Go Ahead Eagles vieren de promotie

ROTTERDAM - De Graafschap heeft voor het tweede jaar op rij op dramatische wijze naast promotie naar de Eredivsie gegrepen. Waar de Superboeren vorig seizoen evenals koploper SC Cambuur de dupe werden van het stilleggen van de competitie vanwege corona en de beslissing van de KNVB om geen promotie toe te passen, ging het op de laatste speeldag op sportieve wijze mis. De Graafschap verzuimde thuis van Helmond Sport te winnen (0-0), terwijl nummer drie Go Ahead Eagles op bezoek bij Excelsior een nipte overwinning boekte (0-1). Daardoor promoveert de ploeg uit Deventer, dat hetzelfde puntentotaal heeft als De Graafschap maar een beter doelsaldo, naar de Eredivisie.

De spelers van Go Ahead Eagles vieren de promotie

De spelers van Go Ahead Eagles vieren de promotie

Het beloofde vooraf al een enerverende ontknoping te worden in de Keuken Kampioen Divisie, waar op de laatste speeldag vier clubs aanspraak maakten op de tweede promotieplek, maar het werd een bizarre afloop van het seizoen. De wedstrijd De Graafschap-Helmond Sport moest na 38 minuten worden stilgelegd vanwege een wolkbreuk boven Doetinchem, waardoor het veld onbespeelbaar was geworden.

Terwijl op De Vijverberg, een voor deze situatie wel heel toepasselijke naam, met man en macht werd gewerkt om de plassen op de mat weg te werken, werd erbij Excelsior-Go Ahead Eagles, Almere City-Jong PSV en SC Cambuur-NAC Breda dus gewoon doorgespeeld. De nummers drie, vier en vijf moesten zelf hun wedstrijden sowieso hun wedstrijden winnen om kans te maken, dus daar veranderde de situatie in Doetinchem niets aan. Waar Almere City en NAC Breda faalden met een 1-1 gelijkspel tegen Jong PSV en een 3-2 nederlaag tegen kampioen SC Cambuur voldeed Go Ahead Eagles wel aan de eigen opdracht. Na het laatste fluitsignaal in Rotterdam was Go Ahead virtueel tweede, maar toen begon het grote wachten.

Legio kansen De Graafschap

Excelsior had als service aan de gasten het ESPN-verslag van De Graafschap-Helmond Sport op de grote schermen in het stadion aangezet. „Dit wordt een uur bibberen. Het is echt zenuwslopend”, aldus trainer Kees van Wonderen.

Spelers van Go Ahead Eagles kijken op een scherm naar de westrijd van De Graafschap.

Spelers van Go Ahead Eagles kijken op een scherm naar de westrijd van De Graafschap.

Van Wonderen was niet boos over de gang van zaken. „Dit is overmacht. De KNVB kan ook moeilijk de andere wedstrijden stilleggen.” Algemeen directeur Jan Willem van Dop van Go Ahead Eagles geeft aan dat er contact is geweest met de KNVB en met collega-directeur Manders van NAC Breda. „Er blijken geen regels te zijn voor deze situatie. Dan moet de KNVB een beslissing nemen. We hebben er begrip voor dat de bond het zo heeft opgelost en zullen daarom ook geen protest aantekenen, ongeacht de afloop van deze avond. Ze hebben het protocol voor het hervatten van een wedstrijd al uitgebreid. Normaal moet dat in dertig minuten gebeuren en daar hebben ze negentig minuten van gemaakt.”

Op het veld in Kralingen zagen de mensen van Go Ahead dat De Graafschap legio kansen om te scoren liet liggen en een dik uur na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior, kon er eindelijk gejuicht worden om promotie. Waarmee Go Ahead na vier seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie terugkeert op het hoogste niveau. Voor De Graafschap resten de play-offs om het derde en laatste Eredivisieticket.

Zo werden de spelers van Go Ahead Eagles vannacht onthaald.

Van Wonderen: „Dit is bizar.” Terwijl het duel in Doetinchem wegens noodweer werd onderbroken won Go Ahead bij Excelsior (0-1). Daarna begon het wachten. ”50 minuten hebben we hier gestaan en nu zijn we gepromoveerd”, zei Van Wonderen bij ESPN. „Ik kan het amper geloven. Het is ongelooflijk dat het daar gelijk blijft en het is ongelooflijk dat wij na zo’n moeilijk jaar tweede worden.”

„We hebben veel tegenslagen gehad en door te promoveren het onmogelijke gepresteerd”, vervolgde Van Wonderen.

„Ik kan het nog niet beseffen”, vulde aanvoerder Sam Beukema zijn trainer aan. „De adrenaline spuit door m’n lichaam. Vreemd genoeg kon ik vrij rustig blijven toen ik hier op het veld naar De Graafschap stond te kijken. Alleen de laatste minuten werd het ongelooflijk spannend. Het zou toch niet meer misgaan? Ik ben ongelooflijk trots op mijn club.”