Nieuws/Sport
58566
Sport

Tweede dag NK Indoor levert vier nieuwe EK-kwalificaties op

Liemarvin Bonevacia.

Liemarvin Bonevacia.

Op de tweede dag van de Nederlandse Indoorkampioenschappen in Apeldoorn hebben vier atleten zich gekwalificeerd voor de Europese Indoorkampioenschappen. Het totaal komt daarmee op dertien Nederlanders, vijf mannen en acht vrouwen. 

Liemarvin Bonevacia.

Liemarvin Bonevacia.

Achter 400 meterkampioen Liemarvin Bonevacia (46.82s) verrasten Tony van Diepen en Terrence Agard eveneens met toptijden onder de 47 seconden: 46.87 en 46.97. De van origine 800 meter loper Van Diepen (20) had gehoopt op kwalificatie: "Ik ben in topvorm en zat eerder al vlak boven de limiet van 47.20. Als ik vandaag achter Liemarvin en Terrence aan kon gaan, zou het moeten lukken. Dat lukte en je ziet het resultaat. Ik ben zo in topvorm. Ik excelleer nu niet op de 800 meter en ben blij nu op de 400 meter naar Belgrado te kunnen. Komende zomer hoop ik mij verder te verbeteren en in de 45 seconden te kunnen gaan lopen.”

Terrence Agard (26) raakte anderhalf jaar geleden zwaar gewond bij een auto-ongeluk, maar vocht zich afgelopen zomer terug op de 400 meter, zijn specialiteit: "Dit NK was mijn eerste wedstrijdweekend. Ik ben hard gestart en kon het tempo lang doortrekken. Ik ben geen indoorloper, maar wil door deze wedstrijden sneller fit worden voor de zomer. Ik ben heel blij met deze progressie, en ga gewoon naar de EK!”

Indruk

Bij de vrouwen 400 meter werd de al gekwalificeerde Lisanne de Witte verrast door Madiea Ghafoor. De 24-jarige Ghafoor traint sinds kort bij succescoach Rana Reider op Papendal en maakte het hele weekend al indruk. Zaterdag benaderde ze op de 60 meter de EK-limiet tot op 3/100e, zondag dook ze met 52.88 ruim onder de door de Atletiekunie gevraagde 53.20: "Ik ben heel tevreden met deze overwinning. Eigenlijk stond indoor deze winter niet op het programma. Maandag bespreek ik met mijn coach of we alsnog naar Belgrado gaan.”

Op de 60 horden wist Sharona Bakker zich ook te plaatsen voor de EK Indoor. In het kielzog van een ontketende Nadine Visser, die met een tijd van 7.98 serieus aanspraak maakt op een finaleplaats in Belgrado, liep Bakker (25) precies de gevraagde tijd van 8.10. Bakker kende twee seizoenen vol blessures en lijkt eindelijk op de weg terug: "De aanhouder wint. Ik ben eindelijk fit. Ik ga elke wedstrijd sneller. In aanloop naar de EK loop ik daarom nog wedstrijden in Ostrava en Lodz, daardoor doe ik meer snelheid op.”

Motivatie

Op de 800 meter had Sanne Verstegen (31) zich al geplaatst voor de EK Indoor; drie weken voor de EK Indoor verbeterde zij zich in een solorace met ruim een seconde naar 2.01.83. Verstegen was vorig jaar zo teleurgesteld door het nipt missen van de Olympische Spelen dat ze er nog een jaar een vast plakt: "Ik ben blij dat ik nu kan laten zien dat je ook op hogere leeftijd goed kunt presteren. Belangrijkste motivatie voor mij is het plezier dat ik beleef.” 

EK kwalificaties:  Liemarvin Bonevacia, Tony van Diepen en Terrence Agard (allen 400 meter), Thijmen Kupers (800 meter), Richard Douma (1500 meter), Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor (beiden 400 meter), Sanne Verstegen (800 meter), Nadine Visser en Sharona Bakker (beiden 60 meter horden), Melissa Boekelman (kogelstoten), Anouk Vetter en Nadine Broersen (beiden vijfkamp).