Sport/Voetbal
587925796
Voetbal

AZ kan eindelijk eerste competitiezege begroeten

Calvin Stengs is verantwoordelijk voor de openingsgoal.

Calvin Stengs is verantwoordelijk voor de openingsgoal.

ALKMAAR - AZ heeft na vijf remises eindelijk de eerste competitieoverwinning van het seizoen te pakken. In eigen huis had de formatie van Arne Slot geen kind aan RKC Waalwijk: 3-0.

Calvin Stengs is verantwoordelijk voor de openingsgoal.

Calvin Stengs is verantwoordelijk voor de openingsgoal.

Calvin Stengs opende al na vier minuten de score. De rechtsbuiten liet een prachtige voorzet van Teun Koopmeiners op zijn rechterbeen vallen en daarmee passeerde hij Kostas Lamprou. Het was de enige goal voor rust voor de Alkmaarders, die weer konden beschikken over onder meer Ferdy Druijf, Timo Letschert en Myron Boadu, die allen geveld waren door het coronavirus.

Gudmundsson belangrijk

Al die spelers begonnen op de bank, Slot koos voor dezelfde elf basisspelers als die afgelopen donderdag veel te sterk voor Rijeka in de Europa League waren geweest. Onder hen ook Albert Gudmundsson, die in het regenachtige Alkmaar na rust de andere twee goals voor zijn rekening nam. Eerst op aangeven van Jesper Karlsson, vervolgens na een knappe assist van Owen Wijndal.

Tussendoor zag Koopmeiners zijn rake penaltygemiddelde weer iets naar beneden gaan. Hij zag zijn inzet halverwege de tweede helft gekeerd door Lamprou. AZ en Feyenoord zijn de enige twee ploegen in de Eredivisie die nog ongeslagen zijn.

’Tijd om te kappen’

„Eindelijk, heerlijk. Het was tijd om drie reeks te kappen”, aldus Koopmeiners tegen FOX Sports. „Het was een soort tik op tik. De start die je niet wil. Er moet een keer een moment komen dat je de reeks doorbreekt, en het liefst met een goede overwinning. Dat was vandaag zo, want we houden ook voor het eerst de nul.”

Koopmeiners was blij dat zijn gemiste penalty niet van invloed was op de uitslag. „Die strafschop was niet goed, die moet erin. Maar ze zitten er altijd tussen. Volgende keer moet ik gewoon weer de bal pakken en ’m erin schieten.”

Donderdag wacht AZ in de Europa League de uitwedstrijd tegen de Spaanse koploper Real Sociedad en drie dagen later is in Friesland de voorlopig verrassende nummer 4 van de Eredivisie, SC Heerenveen, de volgende opponent.

Chef voetbal Valentijn Driessen blikt terug op de zevende speelronde in de Eredivisie waarin AZ zijn eerste zege pakte, Feyenoord in extremis won bij Emmen en PSV eigenlijk helemaal niet wilde spelen.

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Eredivisie