Sport/Schaatsen
591149867
Schaatsen

EK afstanden: Kulizhnikov troeft Nederlanders af op 1000 meter met toptijd

Pavel Kulizhnikov

Pavel Kulizhnikov

Pavel Kulizhnikov

Pavel Kulizhnikov

Thomas Krol heeft bij de EK afstanden in Heerenveen op de 1000 meter zijn meerdere moeten erkennen in Pavel Kulizhnikov. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed met 1.07,82 zijn beste seizoenstijd, maar dat was lang niet snel genoeg om de titelverdediger uit Rusland van goud af te houden.

Kulizhnikov zegevierde in grootste stijl met een indrukwekkend baanrecord: 1.07,09.

In de laatste rit wist wereldkampioen Kai Verbij met een tijd van 1.08,38 brons veilig te stellen. Zijn tegenstander en ploeggenoot Dai Dai Ntab finishte als zesde (1.08,92).

„Hij spot met alle wetten”, zei Krol over Kulizhnikov in een eerste reactie bij de NOS. „Hij begint altijd keihard op de eerste 600 meter, maar kon nu ook hier de laatste ronde heel snel doorkomen. Hij heeft echt fantastisch gereden. Voor mij zat er echt niet meer in. Ik was nog nooit sneller in Thialf dan vandaag. Het doet pijn om naast de Europese titel te grijpen, maar ik kan mezelf vrijwel niets verwijten. Ik weet nu in elk geval zeker dat het richting de WK in Salt Lake City nog wat harder moet, ook op de 1500 meter.”